Η Κομισιόν ρίχνει στα «μαλακά» Ισπανία και Πορτογαλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της ακύρωσης των προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για την παραβίαση των κανονισμών σχετικά με το έλλειμμα.

Παράλληλο, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε να δοθεί διορία ενός χρόνου στην Πορτογαλία για να μειώσει το έλλειμμα εντός των προβλεπόμενων ορίων. Η Ισπανία θα λάβει δύο ακόμα χρόνια περιθώριο για να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα.

Η απόφαση λήφθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων μετά από αίτημα που έστειλαν οι δύο χώρες για επιεική μεταχείριση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει ως τώρα η Πορτογαλία και η Ισπανία, το σημερινό δύσκολο περιβάλλον και τα επιχειρήματα που παρουσίασαν στις πρόσφατες αιτήσεις, το Κολέγιο συμφώνησε σήμερα να προτείνει την ακύρωση των προστίμων και για την Ισπανία και για την Πορτογαλία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις. 

Με βάση τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ε.Ε., τα κράτη μέλη δεν μπορούν να έχουν ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ. Αν καταγραφεί υπέρβαση του ορίου, η Κομισιόν και οι υπουργοί της Ε.Ε. θέτουν μια διορία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Αν μια κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα βήματα για να τηρήσει τη διορία, μπορεί να δεχθεί πρόστιμο. 

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε το 2015 στο 4,4%, πάνω από τον στόχο του 3% που είχε συμφωνήσει η χώρα με τις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία όφειλε να είχε κόψει το έλλειμμα στα προβλεπόμενα όρια φέτος, αλλά προβλέπεται να παραμείνει πάνω από αυτά και του χρόνου, με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Κομισιόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε πως «είναι ευχάριστη είδηση» ότι η Ε.Ε. δεν θα επιβάλει πρόστιμα και διαμήνυσε πως η χώρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου για το 2016. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη