Πρόστιμο €1,38 εκατ. στην Fitch Ratings

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών ( ΕΑΚΑΑ) επέβαλε πρόστιμο στην Fitch Ratings Limited ( Fitch ) ύψους € 1.380.000 μια σειρά παραβάσεις του κανονισμού περί οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας CRA.

Η ΕΑΚΑΑ έκρινε ότι ορισμένοι ανώτεροι αναλυτές της Fitch αποκάλυψαν παρανόμως το περιεχόμενο επερχόμενων αξιολογήσεων σε τρίτους, δεν είχε επαρκή εσωτερικό έλεγχο και δεν ενημέρωσε τη Σλοβενία εγκαίρως και με εξηγήσεις ως από τους κανόνες που για μια υποβάθμιση του αξιόχρεού της, επιτρέποντάς της να απαντήσει.

Η ΕΑΚΑΑ έκρινε ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2010 έως τις 7 Ιουνίου του 2012, ορισμένοι ανώτεροι αναλυτές της Fitch αποκάλυψαν πληροφορίες για τις επερχόμενες δράσεις αξιολόγησης για τις αξιολογήσεις δημόσιου χρέους σε ορισμένα ανώτερα πρόσωπα στο Fimalac SA, η οποία ήταν η μητρική εταιρία της Fitch . 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό  απαγορεύεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις επερχόμενες δράσεις αξιολόγησης σε άλλα πρόσωπα από εκείνα που εμπλέκονται στην παραγωγή των σχετικών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας ή την αξιολογούμενη οντότητα . Κατά την εν λόγω περίοδο υπήρχαν εννέα διαφορετικές  ανταλλαγές e-mail σχετικά με  δυνητικές επικείμενες δράσεις αξιολόγησης που αφορούν έξι χώρες - Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία . 

Η ΕΑΚΑΑ διαπίστωσε παραβίαση εκ μέρους της Fitch για τις εν λόγω ανταλλαγές e-mail από την 1η Ιουνίου 2011, ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων παράβασης του κανονισμού  και  ως τις 7 Ιουνίου 2012.

Επιπλέον στις 26 Ιανουαρίου 2012, η Fitch ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Σλοβενίας για την πρόθεσή της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας , χωρίς να προσφέρει καμία πληροφορία σχετικά με τους λόγους για την επιδιωκόμενη υποβάθμιση . Μόνο στις 27 Ιανουαρίου η Fitch απέστειλε αυτές τις πληροφορίες στους εκπροσώπους της Σλοβενίας κατά παράβαση του κανονισμού που προέβλεπε ενημέρωση σε 12 ώρες . Η Fitch προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση της υποβάθμισης περίπου 3 ώρες μετά την ενημέρωση για τους λόγους των ενεργειών της στη Σλοβενία .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ