Τον CEO της υπερασπίζεται η Volkswagen

Η Volkswagen υπερασπίζεται τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Matthias Müller, ο οποίος για πρώτη φορά κατηγορήθηκε ανοικτά μέσω μήνυσης που κατέθεσε τις τελευταίες ημέρες η πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με την οποία το στέλεχος γνώριζε εδώ και 10 χρόνια ότι τα οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν ανταποκρίνονταν στα αμερικανικά πρότυπα.

Πριν από λίγες μέρες τρεις ακόμη αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγές κατά της γερμανικής εταιρίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως ισχυρίζεται η πολιτεία της Νέας Υόρκης, το 2006, ο τότε επικεφαλής project management στην Audi, Matthias Müller, ενημερώθηκε πως σχετικά εξαρτήματα που έφεραν οχήματα της Audi δεν ήταν επαρκή προκειμένου να αφαιρέσουν τα οξείδια του αζώτου και να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα αμερικανικά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η αγωγή δεν ισχυρίζεται ότι ο CEO γνώριζε για την απάτη ή ότι την ενέκρινε. Αναφέρει ωστόσο το όνομά του και υπογραμμίζει ότι η αμερικανική εισαγγελία παρακολουθεί στενά τη διοίκηση της VW και ότι δεν πιστεύει τον ισχυρισμό της εταιρίας ότι μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων σε χαμηλότερα κλιμάκια, είναι υπεύθυνη για το σκάνδαλο.

Όπως μεταδίδει η Handelsblatt, η διοίκηση της VW ανησυχεί για τις νέες νομικές διαμάχες και ξαφνιάστηκε με τον δυναμισμό με τον οποίο οι αρχές της Νέας Υόρκης «κυνηγούν» το διευθύνοντα σύμβουλο.

Παράλληλα έχει εκνευριστεί ιδιαίτερα διότι τα εσωτερικά έγγραφα που επικαλούνται οι αρχές που προχώρησαν στις αγωγές, προέρχονται από το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Jones Day, στο οποίο η ίδια η διοίκηση της VW είχε αναθέσει την εσωτερική έρευνα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Jones Day υποχρεούται να παραδώσει τα ευρήματά της στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντίθετα, η ίδια η διοίκηση της εταιρίας δεν έχει πρόσβαση στο σύνολο των ευρημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι παρόμοιες «εκπλήξεις» μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού