Οι Ελβετοί λένε «όχι» στο εγγυημένο βασικό εισόδημα

Οι ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν –και με τεράστια διαφορά- την πρόταση για εγγυημένου βασικού εισοδήματος για όλους όσοι ζουν στη χώρα, μετά από μια άβολη διαμάχη ως προς το μέλλον της εργασίας σε μια περίοδο αυξημένου αυτοματισμού.

 

Οι υποστηρικτές της πρότασης ήθελαν την εισαγωγή μηνιαίου εισοδήματος ύψους 2.500 ελβετικών φράγκων για κάθε ενήλικο και 625 φράγκων για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών ασχέτως του πόσο εργάζονται, λέγοντας πως αυτό θα στήριζε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και θα έδινε ώθηση στη δημόσια προσφορά.

Από την πλευρά τους, οι πολέμιοι της πρότασης –μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση- υποστήριξαν πως θα κοστίσει πολλά και θα αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν πως το 76,9% των ψηφοφόρων είπαν «όχι» στην πρόταση, η οποία είχε υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη καφετέριας Daniel Haeni, στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας. Νωρίτερα, δημοσκόπηση της GFS για έδινε ποσοστό 78% στο "όχι".

Ο Haeni παραδέχθηκε την ήττα του, όμως ισχυρίστηκε ότι ήταν μια ηθική νίκη. «Ως επιχειρηματίας είμαι ρεαλιστικής και υπολόγιζα ότι θα υπήρχε στήριξη 15%, όμως φαίνεται πως η στήριξη είναι μεγαλύτερη του 20% ή ίσως και του 25%», δήλωσε στο SRF.

Σημειώνεται πως η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που διενεργεί δημοψήφισμα για το άνευ όρων βασικό εισόδημα, όμως και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, εξετάζουν παρόμοια σχέδια, καθώς οι κοινωνίες τους ανησυχούν για ένα μέλλον στο οποίο τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό.

Οι εργοδότες ανακουφίστηκαν που η Ελβετία δεν έγινε η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει το μέτρο του εγγυημένου εισοδήματος. Η ελβετική κυβέρνηση είχε απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους να απορρίψουν την πρόταση, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο θα έχει υπερβολικά μεγάλο κόστος και θα υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Alain Berset δήλωσε πως η ψήφος έδειξε ότι οι Ελβετοί ψηφοφόροι στηρίζουν το ισχύον οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και πως «αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά».

Στο σχέδιο για το εγγυημένο εισόδημα προέβλεπε την πλήρη ή μερική αντικατάσταση αυτού που λαμβάνουν οι πολίτες από τα κοινωνικά επιδόματα.

Η κυβέρνηση υπολόγιζε πως η πρόταση θα κόστιζε 208 δισ. ελβετικά φράγκα ετησίως, θα αποδυνάμωνε σημαντικά την οικονομία και θα αποθάρρυνε τον κόσμο –ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλά εισοδήματα- από το να εργαστούν.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλύπτονταν από τα υπάρχοντα κοινωνικά επιδόματα, όμως θα έπρεπε να εφαρμοστούν σημαντικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να καλυφθεί ένα κενό 25 δις. φράγκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λιγότερο από το 7% των Ελβετών ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας το 2014.

Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή ψηφοφορία, οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση να απαιτηθεί από τις εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος –όπως η Swisscom- να μην επιδιώκουν την κερδοφορία. Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πως η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και θα οδηγούσε σε υψηλότερους φόρους.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν