Κατά 10% μειώθηκαν οι τουρίστες στην Τουρκία

Μείωση πέραν του 10% σημείωσε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των επισκεπτών στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η τουρκική Κυβέρνηση, καθώς ο τουρισμός πλήγηκε από την κρίση που υπάρχει στις σχέσεις με τη Ρωσία και τους φόβους για την ασφάλεια μετά από σειρά επιθέσεων στην χώρα.

Ο αριθμός των τουριστών των επισκεπτών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 10,32% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στα τελευταία μηνιαία στοιχεία. Οι τουρίστες μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στο 1,24 εκατομμύριο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οκτώβριο του 2006.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά 25% το τρέχον έτος ή κατά $8 δισεκατομμύρια.

Οι τουρίστες από τη Ρωσία σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις εν μέσω της κρίσης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την κατάρριψη το περασμένο Νοέμβριο ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία με τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών να πραγματοποιεί βουτιά 51,5%.

Οι Γεωργιανοί - οι οποίοι συχνά διαπερνούν τα χερσαία σύνορα για ψώνια – είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες στην Τουρκία και ακολουθούνται από τους Γερμανούς και τους Ιρανούς, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο.

Ο τουρισμός από το Ιράν είναι ένας από τους λίγους που παρουσιάζει έξαρση, με τους αριθμούς των επισκεπτών να αυξάνονται σχεδόν κατά 17% στη διάρκεια του Φεβρουαρίου του 2016.

Τα στοιχεία καταγράφηκαν πριν από τις τελευταίες επιθέσεις εντός Μαρτίου στην Τουρκία κατά την οποία σκοτώθηκαν 38 άτομα στην Άγκυρα σε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από Κούρδους μαχητές, ενώ τρεις Ισραηλινοί και μια Ιρανή σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη για την οποία κατηγορήθηκαν οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

Την Δευτέρα, το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία, επικαλούμενο το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό στήριγμα της τουρκικής οικονομίας και η Κυβέρνηση της χώρας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσει τις πιθανές απώλειες, πριν από την κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι ξένοι τουρίστες έφεραν έσοδα στην Τουρκία σχεδόν $31,5 δισεκατομμύρια το 2015.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πακέτο βοήθειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την τουριστική βιομηχανία ώστε να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι θα είναι προσωρινή η μείωση στον αριθμό των τουριστών, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των έξι χωρών στον κόσμο που προτιμούν περισσότερο οι τουρίστες.

“Αυτόν τον χρόνο θα υπάρξουν κάποια προβλήματα αλλά αυτά θα είναι προσωρινά”, ανέφερε σε ομιλία του στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Άγκυρα.

Ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4% ή ελαφρώς περισσότερο το 2015. Το 2014 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται