Κομισιόν: Αυξάνεται η μακροχρόνια ανεργία

Η ανεργία μειώνεται, αλλά η μακροχρόνια ανεργία αυξάνεται. Αυτό αποτελεί το βασικό συμπέρασμα της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Γι' αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για να βοηθήσει 12 εκατομμύρια μακροχρονίων ανέργων στην Ευρώπη να βρουν ξανά δουλειά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της. Η δράση αυτή θα "τρέχει" παράλληλα με την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση της Νεολαίας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι παραμένουν πολύ χαμηλές οι προοπτικές επιστροφής στη δουλειά εκείνων που ήταν άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο μακροχρόνια άνεργος έχει τις μισές πιθανότητες να επιστρέψει στην απασχόληση σε σχέση με το βραχυχρόνια άνεργο.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνεται πως μεταρρυθμιστικές πολιτικές όπως η περίθαλψη των παιδιών και η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν ενισχύσει τα κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας.

Το επείγον της αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας είχε επισημάνει το γερμανικό think tank που εξειδικεύεται σε εργασιακά θέματα, το IZA, σύμφωνα με το οποίο το 18% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας ήταν μακροχρόνια άνεργο το 2013.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα ανέρχονται στο 56% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν τους 536.273 επί συνόλου 952.550.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού