Τουσκ: Kαι η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνόδου

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η Ελλάδα θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλες, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου, ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε ότι οι 28 θα συζητήσουν κυρίως τις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας, υπό το φως της συμφωνίας που μόλις επετεύχθη στο Μινσκ, και “τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα”, υπό το φως των εξελίξεων στο Eurogroup της Τετάρτης 11/2.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως ασφαλώς μετά τη συμφωνία στο Μινσκ υπάρχει ελπίδα, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή - πρέπει να υπάρξει σεβασμός της συμφωνίας στο έδαφος. Είπε ότι ο ίδιος διατηρεί την επιφυλακτικότητά του – κάνοντας λόγο για τη "ρωσική επιθετικότητα"- μετά τη σύντομη συζήτηση που είχε με την καγκελάριο Αντζελα Μέρκελ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τουσκ είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισλεμπλουμ να ενημερώσει τους "28" για τα όσα συνέβησαν χθες Τετάρτη, αλλά θα ζητήσει και από τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Τσίπρα "τι έχει να πει για το θέμα".

Πάντως, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία επετεύχθη στις συνομιλίες του Μινσκ.

Η Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική. "Δεν νομίζω ότι σήμερα Πέμπτη θα συζητήσουμε σχετικά με κυρώσεις", ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών.

"Εργαζόμαστε τώρα... για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ ώστε να διευκολύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών" του Μινσκ, πρόσθεσε η ίδια. "Θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα στη σύνοδο. Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμης σημασίας πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την Κυριακή", ανέφερε η Μογκερίνι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

"Σήμερα το κύριο θέμα υπό συζήτηση θα είναι πώς να βοηθήσουμε να διευρυνθεί αυτή η αχτίδα (ελπίδας)... ώστε να φθάσουμε σε μια αποτελεσματική διευθέτηση της σύγκρουσης. Πρέπει να επενδύσουμε όλη μας την ενέργεια για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η αχτίδα φωτός θα ενισχυθεί", πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού