PwC: Ανοίγουν εργασίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC με τίτλο «Remoulding your workforce for a new marketplace», οι CEOs στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προγραμματίζουν νέες προσλήψεις, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (56%) σχεδιάζουν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό μέσα στο επόμενο έτος. Οι CEOs προσβλέπουν σε μια αύξηση του προσωπικού τους της τάξης του 5% τουλάχιστον. Ο ασφαλιστικός κλάδος καταγράφει ανοδική πορεία, με το 40% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει αύξηση του προσωπικού πέραν του 5%, σε σύγκριση με 30% στους κλάδους τραπεζικών εργασιών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ευθυγράμμιση με το έργο του κράτους

 

Με δεδομένο τους συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής πρόσθετων κανονισμών, πέραν του 40% των CEOs στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πιστεύει ότι η σχέση των οργανισμών τους με το κράτος έχει επιδεινωθεί τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά τους πελάτες είναι μόνο 18%.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών επικεντρώνονται στη βελτίωση των σχέσεών τους με την κοινωνία και στην ενίσχυση της φήμης τους. Ποσοστό της τάξης του 70% των ηγετών του κλάδου αναγνωρίζει την ανάγκη για ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, παράλληλα με τη διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Η έρευνα καταλήγει, μεταξύ άλλων, και στα ακόλουθα συμπεράσματα:

•    Η γενιά της χιλιετίας εν κινήσει – Η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι μόλις το 10% των επαγγελματιών του κλάδου που ανήκει στη γενιά της χιλιετίας σχεδιάζει να παραμείνει στη σημερινή του θέση εργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τα παραδοσιακά μοντέλα διατήρησης του  ανθρώπινου δυναμικού με βάση τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου.
•    Ανάγκη για ευελιξία – Η αυξημένη αστικοποίηση στις αγορές που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, και κυρίως στην Ινδία και στην Κίνα, πέραν από την ανάγκη για υποδομές, έχει παράλληλα φέρει στο προσκήνιο τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Οι εργαζόμενοι αναμένουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής της εργασίας τους.
•    Εξειδικευμένη αυτοματοποίηση – Οι προτεραιότητες σε θέματα αυτοματοποίησης θα κινηθούν προς την εξεύρεση λύσεων για πιο περίπλοκες ανάγκες, όπως είναι οι συντάξεις και οι υποθήκες. Η αυτοματοποίηση αγγίζει πλέον τομείς υψηλής αξίας, όπως είναι η διαπραγμάτευση, η ανάλυση πιστώσεων και οι ασφαλιστικές καλύψεις.

Αργή ανταπόκριση

Το 60% των CEOs στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θεωρεί την περιορισμένη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, ωστόσο μόλις το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων έχει τροχοδρομήσει αλλαγές στη στρατηγική διαχείρισης ταλέντου και μόνο το 35% πιστεύει ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού τους είναι προετοιμασμένο για να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές.

Η έκθεση εισηγείται ότι οι οργανισμοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της μεγάλης εμβέλειας των απαιτούμενων αλλαγών. Άλλοι ίσως δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αλλά και να τροποποιήσουν κατάλληλα τις στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού τους.

 

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ