Η Μόσχα απελευθερώνει το ρούβλι

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στη μείωση των παρεμβάσεών της στην αγορά συναλλάγματος που είχαν στόχο να αμβλύνουν την μεταβλητότητα του νομίσματος (ρούβλι), εν μέρει απομακρύνοντας μια άμυνα που είχε εφαρμόσει στις αρχές Μαρτίου, προτού η Μόσχα προσαρτήσει την Κριμαία.

Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αφήσει το ρούβλι να κυμαίνεται ελεύθερα από το 2015, και θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού μέσω επιτοκίων. Η τράπεζα θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει εάν χρειαστεί, για να διατηρεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία διατηρεί το ρωσικό νόμισμα εντός ενός εύρος 7 ρούβλια σε σχέση με το καλάθι ευρώ-δολαρίου, ανακοίνωσε ότι έχει περικόψει τις ημερήσιες παρεμβάσεις της κατά 100 εκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα, για δεύτερη φορά.

Η κεντρική τράπεζα πουλάει ξένα νομίσματα όταν το ρούβλι αποδυναμώνεται προς το ανώτερο εύρος του διαδρόμου διαπραγμάτευσης και αγοράζει δολάρια και ευρώ όταν το ρούβλι φτάνει το κατώτατο εύρος. Δεν προχωράει σε παρεμβάσεις όταν το ρούβλι είναι στο μέσον του εύρος διαπραγμάτευσης.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει ακόμη τις ονομαζόμενες σωρευτικές παρεμβάσεις, ή το ποσό που χρειάζεται για μια μεταβολή 5 kopeck στο εύρος διαπραγμάτευσης του νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα θα μεταβάλει τώρα το εύρος μετά από την πώληση 1 δισ. δολαρίων από τα αποθεματικά της εάν το ρούβλι μετακινηθεί προς το ανώτερο εύρος του διαδρόμου διαπραγμάτευσης έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, αποτελούμενο από ευρώ και δολάρια.

Στις 3 Μαρτίου, όταν υπήρξε μαζικό selloff στη ρωσική αγορά λόγω των ανησυχιών για τις δυτικές κυρώσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία, η κεντρική τράπεζα αύξησε το ποσό των σωρευτικών παρεμβάσεων στα 1,5 δισ. δολάρια από τα 350 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά.

Το ρούβλι υποχώρησε μετά από την τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας πτώση 0,4% προς τα 40,36 ρούβλια έναντι του καλαθιού ευρώ-δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η απόφαση για τον περιορισμό των παρεμβάσεων δεν θα πρέπει να έχει καμία επίδραση στο ρωσικό νόμισμα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές