Η κρίση στην Ουκρανία κτυπά την Ρωσία

Το καταναλωτικό κλίμα στη Ρωσία διαμορφώθηκε σε νέο χαμηλό τον Απρίλιο, καθώς η κρίση στην Ουκρανία έχει πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών, τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές συνθήκες και το κλίμα για τις δαπάνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών της Deutsche Boerse Group.

Ο δείκτης ΜΝΙ Russia Consumer Indicator έχει υποχωρήσει 11% σε σχέση με την αρχή του έτους. Ο φόβος για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία και η κρίση στο σύνολό της, έχει αφήσει τους καταναλωτές αβέβαιους για το μέλλον των οικονομικών συνθηκών.

«Με την οικονομία να φλερτάρει με την ύφεση, δεν αποτελεί έκπληξη που το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε για άλλη μια φορά σε νέο χαμηλό. Η κατάσταση στην Ουκρανία απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα και για την ώρα, είναι δύσκολο να δούμε πώς η Ρωσία θα μπορέσει να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας της», ανέφερε ο Philip Uglow, επικεφαλής οικονομολόγος του ΜΝΙ Indicators, σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μέσω της επιδείνωσης της αγοράς εργασίας, οι Ρώσοι ανησυχούν ιδιαιτέρως για το επίπεδο των τιμών, καθώς οι προσδοκίες τους για τον μελλοντικό πληθωρισμό διαμορφώθηκαν σε ιστορικό υψηλό, ανέφερε η έρευνα.

Ο Uglow υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί περαιτέρω φέτος, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάζεται να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να προστατεύσει το ρούβλι, και οι εκροές κεφαλαίων αυξάνονται.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα