Fitch: Θετική αξιολόγηση των ΗΠΑ

Ο οίκος Fitch Ratings επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση "ΑΑΑ" για την οικονομία των ΗΠΑ, αναθεωρώντας παράλληλα σε σταθερές, από αρνητικές, τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε το ανώτατο επίπεδο αξιολόγησης "ΑΑΑ" που μπορεί να λάβει η χώρα.

Τον Οκτώβριο, οι Fitch είχαν θέσει σε αρνητικό ορίζοντα τις προοπτικές των ΗΠΑ, καθώς οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σε σχέση με την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους της χώρας είχε αυξήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι η τελευταία κρίση που δημιουργήθηκε σε σχέση με το όριο του δημόσιου χρέους δεν έχει επηρεάσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ή το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αγορά αμερικανικού χρέους.

"Ως εκ τούτου, οι Fitch δεν πιστεύουν ότι ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου, η ευελιξία της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση ή η ανθεκτικότητα του αμερικανικού χρέους έχουν δεχθεί ουσιαστικό πλήγμα", σημειώνουν.

Το 2011, οι ΗΠΑ όπως και οι αγορές παγκοσμίως είχαν αιφνιδιαστεί όταν οι Standard& Poor s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε "AA+".

Ο οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει μια "ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση" και αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014, από 4% το 2013 και 6,7% το 2012.

Ωστόσο, οι Fitch αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με τις προοπτικές των ΗΠΑ, οι οποίοι αφορούν μεταξύ άλλων, την αποτυχία των Αρχών να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πιέσεις των δαπανών από την γήρανση του πληθυσμού και τα υψηλότερα επιτόκια αργότερα στη δεκαετία.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες