Όσμπoρν: Κάναμε προϋπολογισμό για ανθεκτική οικονομία

Η οικονομία της Βρετανίας θα έχει φέτος και του χρόνου τον ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί ελαφρώς τα αμέσως επόμενα έτη, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Όσμπορν κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο.

Παρουσιάζοντας «έναν προϋπολογισμό για μια ανθεκτική οικονομία» ο κ. ´Οσμπορν στάθηκε μεταξύ άλλων σε μέτρα ενίσχυσης συνταξιούχων και καταθετών που δεν ευνοούνται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, σε κίνητρα για επιχειρηματικές επενδύσεις, σε βοηθήματα για την κάλυψη του κόστους ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και σε νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός είπε ότι η οικονομία θα τρέξει σύμφωνα με το ανεξάρτητο Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης με ρυθμό ανάπτυξης 2,7% φέτος, ρυθμός μεγαλύτερος από την αρχική πρόβλεψη για 2,4%. «Είναι η μεγαλύτερη προς τα πάνω αναθεώρηση πρόβλεψης ανάπτυξης μεταξύ προϋπολογισμών εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Όσμπορν.

Το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,3%, το 2016 θα ανεβεί στο 2,6%, αλλά το 2017 θα είναι μειωμένος σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 2,7%, πάλι στο 2,6%.

Ο κ. Όσμπορν έκανε ακόμα μία φορά λόγο για επιτυχία του βρετανικού οικονομικού πλάνου, αλλά πρόσθεσε ότι απομένει ακόμα σκληρή δουλειά να γίνει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Βρετανία πρέπει ακόμα να επενδύσει περισσότερο, να εξαγάγει περισσότερο και να αποταμιεύσει περισσότερο».

Στα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται η άρση των προκαταβολικών φορολογικών επιβαρύνσεων για εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πακέτο 7 δισεκατομμυρίων λιρών για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι ο δανεισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός, αλλά συμπλήρωσε πως οι δείκτες έχουν μπει σε θετική πορεία και πως το 2018-19 αναμένεται να καταγραφεί πλεόνασμα.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε νέα στοιχεία που προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από ενάμισι εκατομμύριο νέων θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία.

Σε μέτρα που αφορούν όλους ή μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, ο κ. Όσμπορν ανακοίνωσε αύξηση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος κατά 500 λίρες το χρόνο στις 10.500, πάγωμα του φόρου καυσίμων, μείωση του φόρου για έσοδα από το δημοφιλές παιχνίδι μπίνγκο, πάγωμα του τέλους οινοπνευματωδών, μείωση κατά μία πέννα του τέλους στην μπύρα, αλλά και αύξηση της τιμής των τσιγάρων.

Παράλληλα, δίνεται βοήθημα έως 2.000 λίρες για την φροντίδα ανηλίκων εργαζομένων γονέων, επιβάλλεται πενταετές πλαφόν από το 2015 στις δαπάνες για την πρόνοια, δημιουργείται μία νέα πράσινη πόλη στο Έμπσφλιτ και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου μετρητών και μετοχών συγχωνεύονται σε έναν νέο ενιαίο λογαριασμό με ετήσιο αφορολόγητο ποσό αποταμιεύσεων ύψους 15.000 λιρών. Ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση ενός προγράμματος «ομολόγων για συνταξιούχους».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ απάντησε στην παρουσίαση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρέλειψε να αναφέρει στην ομιλία του πως «οι εργαζόμενοι πολίτες της Βρετανίας είναι σε χειρότερη κατάσταση υπό τους Τόρις, με το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο».

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές