Moody"s: Υπό την απειλή υποβάθμισης 10 τουρκικές τράπεζες

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση των αξιολογήσεων 10 τουρκικών τραπεζών, έθεσε ο διεθνής οίκος Moodys Investors Service.

Η απόφαση του, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά τις πιέσεις για αυτόνομη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς το περιβάλλον λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος θα γίνει πιο δύσκολο κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω της ουσιαστικής επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του πραγματικού τουρκικού ΑΕΠ, το οποίο εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους.

Επίσης, έγκειται στις ανησυχίες του οίκου για την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αναδυόμενες αγορές (όπως η τουρκική αγορά) η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Fed για σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η οικονομική ανάκαμψη των ανεπτυγμένων αγορών, που περιορίζουν την παγκόσμια ρευστότητα.

Αναφέρει επίσης ότι οι αξιολογήσεις των τουρκικών τραπεζών επηρεάζονται και από το κλίμα αβεβαιότητας, λόγω των υφιστάμενων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Moodys αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα και οι οικονομικές του υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και κατά τα επόμενα έτη, αυξάνοντας το δυνητικό κόστος του κράτους για στήριξη τραπεζών, σε περίπτωση ανάγκης.

Οι τουρκικές τράπεζες είναι οι Akbank TAS, Asya Katilim Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., T.C. Ziraat Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YapiKredi).

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη