Νταβός: Αναχαίτιση ανεργίας για ανάπτυξη

 Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στην σταθερή ανάπτυξη αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ρυθμίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία, προειδοποίησαν χθες οι μετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

«Δεν έχουμε λόγο να ενθουσιαζόμαστε από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη», σημείωσε ο Άξελ Βέμπερ, Πρόεδρος της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Το τρέχον χαμηλό επίπεδο της ανάπτυξης δεν επαρκεί για την προώθηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, η οποία με την σειρά της ζημιώνει την καταναλωτική ζήτηση, σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τραπεζική ένωση της ΕΕ, τα δημόσια ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος, σημείωσε παράλληλα ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture.

«Η υπ αριθμόν ένα πρόκληση, αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, είναι η ανεργία», σημείωσε ο ίδιος. Τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αναμένεται να προωθήσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και μπορεί κατά συνέπεια να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκού εύρους πολιτικών, προειδοποίησαν και οι δύο.

Ο μέσος όρος της ανεργίας στην ΕΕ ανερχόταν στα τέλη του 2013 στο ποσοστό ρεκόρ 12,1%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Άλλοι μετέχοντες στο Φόρουμ επισήμαναν ότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη είναι το διπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ραγδαία αύξηση του φτηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επεσήμανε ο Τζουζέπε Ρέτσι, Πρόεδρος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI.

Ταυτοχρόνως αυτός και άλλοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστική για τους επενδυτές για χρόνια ακόμη λόγω των λειτουργικών διοικητικών της δομών και της κυριαρχίας του νόμου που την διαχωρίζουν από τις αναδυόμενες οικονομίες.

«Η πραγματική διαφορά είναι η διαχείριση, η ευκολία να κάνεις επιχειρηματικές δουλειές», ανέφερε ο κ. Ρέτσι.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν