Αποκλιμάκωση της βρετανικής ανεργίας

Ο δείκτης της ανεργίας στην Βρετανία υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 7,1% στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι το Νοέμβριο, σχεδόν στο επίπεδο που η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της BoE, Mark Carney, δήλωσε το Νοέμβριο ότι η ανεργία μπορεί να διαμορφωθεί στο 7% μέχρι το επόμενο έτος, ωστόσο τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό θα έρθει πολύ νωρίτερα. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι η δράση της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμένεται σήμερα.

Ακόμη και έτσι, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, είναι πρόθυμη να δει μια βιώσιμη βελτίωση στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα προτού συσφίξει την πολιτική της, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του 7% είναι ένα όριο στο οποίο θα επαναξιολογήσουν την πολιτική χωρίς να σημαίνει ότι προκαλεί άνοδο των επιτοκίων.

Το Office for National Statistics δήλωσε πως η τελευταίο φορά που η ανεργία ήταν τόσο χαμηλά, ήταν στη διάρκεια του τριμήνου μέχρι το Φεβρουάριο του 2009, όταν είχε διαμορφωθεί στο 6,8% και έρχεται καθώς ο συνολικός αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 167.000 στους 2,32 εκατομμύρια.

Η μείωση του αριθμού των ανθρώπων εκτός εργασίας ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από όταν άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 1971, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων ήταν ο χαμηλότερος από το τρίμηνο του Απριλίου 2009. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων σε εργασία  αυξήθηκε με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1971 που υπάρχει η καταγραφή των στοιχείων.

Η πιο έγκυρη αλλά λιγότερο σφαιρική μέτρηση των αιτούντων στην ONS, εμφάνισε μείωση κατά 24.000 το Δεκέμβριο από το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Το ποσοστό υποχώρησε στο 3,7% το Δεκέμβριο, που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε ετών.

Η συνεχής αύξηση των θέσεων εργασίας υποστηρίζει την πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος. Ο Olivier Blanchard, ο επικεφαλής οικονομολόγος το ΔΝΤ, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανάπτυξη «μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα».

Ενώ η αγορά εργασίας εμφανίζει αυξημένες ενδείξεις ανάκαμψης, η αύξηση των κερδών παραμένει υποτονική και ανακάμπτει αργά μόνο, κατά 0,9% στους τρεις μήνες μέχρι το Νοέμβριο έναντι του +0,8% στο τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβριο.

Άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα εμφανίζουν ότι η ενίσχυση της οικονομίας της Βρετανίας οδήγησε υψηλότερα τα φορολογικά έσοδα, στην ίδια γραμμή με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, George Osborne, για χαμηλότερο δανεισμό φέτος.

Ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου τομέα διαμορφώθηκε στις 12,1 δισ. στερλίνες (19,89 δισ. δολάρια) το Δεκέμβριο. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το δανεισμό των 16,8 δισ. στερλίνων του Νοεμβρίου και των 14,2 δισ. στερλίνων πριν από ένα χρόνο.

Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση κατά 45,8 δισ. στερλίνων των κυβερνητικών εσόδων, το υψηλότερο συνολικά για το Δεκέμβριο, από το 1998. Αξιωματούχος του ONS δήλωσε πως η αύξηση είναι κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των φορολογικών εσόδων, του ΦΠΑ και του τέλους χαρτοσήμου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ