Θετικοί οιωνοί από τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία την περίοδο 2014-2015 προχώρησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

H θετική αναπροσαρμογή των προοπτικών αφορά πρωτίστως τις ΗΠΑ, αλλά και τη ζώνη του ευρώ, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες την προσεχή διετία.

Για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για το 2015 επιπλέον ανάπτυξη 1,4%. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα εκτιμώμενα ποσοστά για τις ΗΠΑ, στο 2,8% και 3% αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι παραμένουν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τον χαμηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ειδικά στην Ευρωζώνη.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2014 η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένεται να κυμανθεί στο 2,4%. Για την Γερμανία η πρόβλεψη κάνει λόγο για 1,6% ενώ για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία κάτω από τη μονάδα, που αποτελεί τον μέσο όρο της ΕΕ.

“Η ζώνη του ευρώ αλλάζει πορεία και από την ύφεση περνάει στην ανάκαμψη”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή η ανάκαμψη θα είναι πιο μικρή στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν πιέσεις, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Τέλος, αναφέρεται πως στη ζώνη του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως θα πρέπει να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για τη μακροπρόθεσμη παροχή ρευστότητας και στοχευμένο δανεισμό.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού