Μεγαλύτερη ανάπτυξη απ" οτι αναμενόταν στη Νορβηγία

Η οικονομική ανάπτυξη της Νορβηγίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας της ισχυρής δραστηριότητας στις κατασκευές και της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το ΑΕΠ της ενδοχώρας, το οποίο δεν περιλαμβάνει πετρελαϊκές και ναυπηγικές δραστηριότητες, διευρύνθηκε 0,5% στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν προβλέψει αύξηση 0,4% σε σχέση με την ανάπτυξη 0,3% στο β΄ τρίμηνο, το οποίο αναθεωρήθηκε ανοδικά από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,2%. Τα στοιχεία ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων της Norges Bank για 0,5%, στην τελευταία έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

«Η ανάπτυξη ήταν εμφανής κυρίως στους κλάδους παραγωγής αγαθών και στη γενική κυβέρνηση», αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη ήταν κατά τι χαμηλότερη από την τάση».

Η νορβηγική κορόνα ενισχύθηκε ελαφρώς μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ. Το ευρώ διαμορφωνόταν στις 8,2253 κορόνες και το δολάριο στις 6,0844 κορόνες.

Η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε άνοδο στο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στην παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, προϊόντων τροφίμων και παραγωγής εμπορευμάτων, ενώ η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε στην κατασκευή πλοίων και πετρελαϊκών πλατφόρμων, μετά από αρκετά τρίμηνα αξιοσημείωτης ανάπτυξης.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά στο τρίμηνο, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αλιείας επιβάρυναν την ανάπτυξη. «Η κατανάλωση αγαθών υποχώρησε κατά 1,3%, με αξιοσημείωτη αρνητική συμβολή από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδών ρουχισμού και υπόδησης», αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι αυξήθηκε η κατανάλωση υπηρεσιών, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Η προσφάτως διορισθείσα δεξιά κυβέρνηση της Νορβηγίας, αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας στο 2% το 2013 και 2,5% το 2014. Ενώ η ανάπτυξη έχει πληγεί από την ύφεση στην Ευρώπη, παραμένει πιο εύρωστη από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πολλοί κλάδοι στη Νορβηγία επωφελούνται από τις υψηλές επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές