Ενδείξεις ανάκαμψης για την Ισπανία

 Στην Ισπανία καταγράφονται "ενδείξεις" ανάκαμψης από την εξαετή οικονομική κρίση, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται "σημαντικές" προκλήσεις, όπως επισήμανε την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική έκθεσή της.

Η τρέχουσα ορμή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να διατηρηθεί αμείωτη, υπογράμμισε η Κομισιόν στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στις οποίες είχαν συμφωνήσει η Μαδρίτη και η ευρωζώνη. Οι μεταρρυθμίσεις ήταν προαπαιτούμενες για την εκταμίευση των 41 δισεκ. ευρώ του δανείου της ευρωζώνης προς την Ισπανία ώστε η κυβέρνηση της χώρας να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιαμορφώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα.

Η Ισπανία αναμένεται πλέον να βγει από το πρόγραμμα στήριξής της τον Ιανουάριο του 2014. Η έκθεση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την αποστολή αξιολόγησης ενός κλιμακίου της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Μαδρίτη τον Σεπτέμβριο.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ισπανία έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία τονίζεται επίσης ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στις ισπανικές τράπεζες να αναχρηματοδοτούνται μόνες τους με πιο συμφέροντα κόστη και βελτιώνει τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά την ρευστότητά τους.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών οι οποίες έλαβαν κρατικές ενισχύσεις έχει "προχωρήσει πολύ" και το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί, σημείωσε η Επιτροπή, η οποία προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει λόγος να χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια στα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα. Μολαταύτα, και "παρά τις θετικές εξελίξεις, το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να βαραίνει τον τραπεζικό τομέα και συνιστά τον βασικό παράγοντα κινδύνου για το μέλλον", ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Ο δανεισμός προς τις πιο μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ισπανία συνεχίζει να συρρικνώνεται ταχύτατα, ενώ τα επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα παραμένουν υψηλά, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση σημειώνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μετά την κατάρρευση του τομέα των κατασκευών στην Ισπανία, η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο ξέσπασμα της κρίσης σε αυτή τη χώρα. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως αυτή του ασφαλιστικού και της εσωτερικής αγοράς, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των ισπανικών πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικά -τράπεζες, ταμιευτήρια, άλλοι οίκοι που χορηγούν δάνεια- αυξήθηκαν σε ένα ποσό που ανέρχεται σε σχεδόν 188 δισεκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ισπανική κεντρική τράπεζα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν πλέον στο 12,7% του συνόλου, από 12,1% τον Αύγουστο. Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στατιστικά στοιχεία πριν από 50 χρόνια και πλέον. Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο φέτος κι αναμένει να καταγράψει έναν ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της το 2014.

Ομως η ανεργία, που ανέρχεται στο 26% του ενεργού πληθυσμού, θα μειωθεί με πολύ αργό ρυθμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις τόσο της ισπανικής κυβέρνησης, όσο και της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ