Απρόσμενη πτώση στις λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο καθώς η ζήτηση για ηλεκτρονικά αγαθά και είδη ρουχισμού, συρρικνώθηκε. Τα στοιχεία είναι μια πρόωρη ένδειξη του πόσο ευάλωτη είναι η κατάσταση στην καταναλωτική ζήτηση, η ισχύ της οποίας έχει οδηγήσει τη βρετανική ανάκαμψη από την περασμένη άνοιξη.

Η στατιστική υπηρεσία ONS δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται 1,8% υψηλότερα από ό,τι στον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal  δεν περίμεναν κάποια μεταβολή σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια περίμεναν αύξηση 3,1%. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου σηματοδοτούν μια επιβράδυνση από την αύξηση κατά 1,3% στις πωλήσεις στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου.

Η ONS αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία από το +1,5% που περιλαμβάνεται στην πιο πρόσφατη εκτίμηση της οικονομικής παραγωγής. Η αναθεώρηση δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος διαμορφώνεται στο 0,8% στη διάρκεια του τριμήνου, και αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό των τριών τελευταίων ετών. Το εμπόριο λιανικής αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% της οικονομικής παραγωγής.

Τα χαμηλά στοιχεία για τις πωλήσεις του Οκτωβρίου φαίνεται ότι αποτυπώνουν εν μέρει τις ασυνήθιστα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του μήνα, που απέτρεψαν τις αγορές χειμερινών ενδυμάτων, δήλωσε η ONS. Οι πωλήσεις καυσίμων υποχώρησαν και αυτές, μαζί με εκείνες των εγχώριων «λευκών ειδών», όπως τα ψυγεία.

Η συρρίκνωση στα εισοδήματα των βρετανικών νοικοκυριών, που προκλήθηκε από τη μείωση των μισθών προκειμένου να κρατηθεί στο ίδιο μήκος με τον πληθωρισμό τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών, ότι η ανάκαμψη που τροφοδοτείται από την κατανάλωση, ίσως να μην είναι βιώσιμη.
 

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο