Μπερνάκι: Εντός στόχων οι ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve) Μπεν Μπερνάκι, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πληθωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας.

"Οπως γνωρίζετε, η θητεία μου λήγει σε λίγους μήνες και θα ήθελα εγκαταλείποντας τη θέση να υπάρχει ποσοστό ανεργίας στο 5%, αντί του 7%" είπε ο Μπερνάκι σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

"Αλλά έχουμε κάνει, νομίζω, ένα καλό βήμα για την στήριξη της ανάκαμψης", είπε. "Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη για να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους να εργαστούν και να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό" συμπλήρωσε.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα επί ημερών Μπερνάκι έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως ότου η ανεργία που πλήττει το 6,5% υποχωρήσει και εφ όσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν κάτω από το 2,5%. Τον Οκτώβριο του 2013 το ποσοστό ανεργίας μετρήθηκε στο 7,3%.

Ταυτόχρονα διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από τα τέλη του 2008 και τετραπλασίασε το μέγεθος του ισολογισμού της στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την ανάπτυξη.

Ο Μπερνάκι είπε ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να απενεργοποιηθούν όταν η οικονομία ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και όταν η ανεργία "πέσει σε βιώσιμο επίπεδο", αναφερόμενος στο μέγιστο ποσοστό ανεργίας που μπορεί να ανεχθεί η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διάδοχος του Μπερνάκι Τζανετ Γέλεν εξέφρασε την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει "πολύ δουλειά να κάνει" για να βοηθήσει την οικονομία και την αγορά εργασίας που παραμένουν εξαιρετικά υποτονικές.

"Πιστεύω ότι η υποστήριξη της ανάκαμψης σήμερα είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής" αναφέρει η Γέλεν σύμφωνα με το αντίγραφο της κατάθεσής της που έγινε γνωστό την Τετάρτη λίγες ώρες πριν την ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, την Πέμπτη.

Η Γέλεν σύμφωνα με το αντίγραφο της κατάθεσης, αναμένεται να πει ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας λειτουργούν με πολύ λίγες από τις δυνατότητες που έχουν, ενώ η πίεση προς τις τιμές παραμένει υποτονική.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες