Χαμηλός πληθωρισμός στη Γερμανία

Οι χαμηλότερες τιμές για πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφεραν τις τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να σημειώσει πτώση 0,2% σε μηνιαία βάση, με τον ετήσιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,2% τον Οκτώβριο από το 1,4% το Σεπτέμβριο. Ένα χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό είχε καταγραφεί τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2010, όταν ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν στο 1%.

Αφαιρουμένων των ευμετάβλητων ενεργειακών τιμών, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή ήταν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση και ήταν υψηλότερα 1,5% από τον Οκτώβριο του 2012. Αλλά η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μεθόδους, που λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για την ΕΚΤ.

Σε εναρμονισμένους όρους, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο εναρμονισμένο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,2% τον Οκτώβριο από το 1,6% το Σεπτέμβριο, εμφάνισαν οι νέες εκτιμήσεις.

Αντίστοιχα, η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε όλη την ευρωζώνη οριακά κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα. Μια πρόσφατη πτώση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είχε ωθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το 0,5% στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη