Ιρλανδία: Τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίς

 Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχθηκε καίριο πλήγμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ιρλανδία, θα είναι και η πρώτη που θα εξέλθει από τη διαδικασία του μνημονίου και τη λιτότητα.

Η 12η αξιολόγηση του ιρλανδικού προγράμματος, που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2010, ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία, ενώ ο στόχος του Δουβλίνου είναι η έξοδος από το μνημόνιο στις 13 Δεκεμβρίου.

Το Εurogroup θα συζητήσει το θέμα την προσεχή Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να αποφασιστεί και επίσημα η έξοδο της Ιρλανδίας, ενώ θα συζητηθεί επίσης η ενδεχόμενη πρόβλεψη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην περίπτωση που υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγει και η Ισπανία από το μνημόνιο στο οποίο εισήλθε για τα δάνεια που έλαβε από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επόμενη στη σειρά είναι η Πορτογαλία, η οποία ελπίζει ότι θα βγει εντός του 2014.

Με την άμεση έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά και την Πορτογαλία που θα ακολουθήσει, σε καθεστώς μνημονίου το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα βρίσκονται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Ιρλανδία υιοθέτησε από την έναρξη της κρίσης επτά προγράμματα λιτότητας με μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ, που αναλογούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ, ενώ δανείστηκε από τους εταίρους 85 δισ. ευρώ για να σώσει το τραπεζικό της σύστημα και να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα. Σταδιακά η ομαλότητα αποκαταστάθηκε αφού προηγήθηκε μια μαζική έξοδο των Ιρλανδών στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας, ενώ σήμερα η οικονομία δημιουργεί 3.000 νέες θέσεις απασχόλησης σε μηνιαία βάση.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ