Βρετανία: Περικοπές 11,5 δισ. στερλινών

Νέες σκληρές περικοπές ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών για το προσεχές οικονομικό έτος αν και προσπάθησε να γλυκάνει το χάπι με πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομών.

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την παράταξη των Εργατικών, ο George Osborne δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές 11,5 δισ. στερλινών για το οικονομικό έτος 2015 – 16. Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τις δαπάνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ διασώζονται ανέπαφες οι δαπάνες για παιδία, υγεία και διεθνή βοήθεια.

«Η Βρετανία βγαίνει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και προχωρά προς την ανάκαμψη» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Πάντα πιστεύαμε ότι το έλλειμμα έχει σημασία, ότι χρειάζεται να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα χρέη μας».
Οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις αναφέρουν ότι το έλλειμμα της Βρετανίας θα μειωθεί το 2017-18 στο 2,3% του ΑΕΠ. Παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας από το 2010, η αναιμική ανάπτυξη και το πολυδάπανο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας ανέτρεψαν τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για εκμηδενισμό του ελλείμματος. Επισημαίνεται ότι οι συντηρητικοί παρέλαβαν το 2010 έλλειμμα στο 11,2% του ΑΕΠ. Η απώλεια της ανώτατης αξιολόγησης «ΑΑΑ» επίσης δυσχεραίνει τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την παρατεταμένη λιτότητα, ο κ. Osborne δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν συνολικές δαπάνες 300 δισ. στερλινών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας κυρίως σε έργα υποδομών. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός για το ένα τρίτο από αυτές τις δαπάνες.


Πηγη: Euro2day
 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές