Eκτοξεύθηκαν οι τουρκικές εξαγωγές το 2012

Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν 12,6% σε ετήσια βάση στα 151,9 δισ. δολάρια, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, το 2012, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Zafer Caglayan. Μιλώντας σε συνέδριο στην Άγκυρα, ο Caglayan δήλωσε ότι οι τουρκικές εξαγωγές πρέπει τώρα να αυξηθούν 12% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, για να επιτευχθεί ο στόχος των εξαγωγών 500 δισ. δολαρίων μέχρι το 2023.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι οι τουρκικές εξαγωγές το Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν σε 11,9 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αυτό το χρόνο, δέχθηκε ώθηση από την αύξηση των εξαγωγών. Οι τουρκικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2012, υπερβαίνοντας τα 135 δισ. δολάρια των εξαγωγών το 2011, καθώς οι εταιρείες έστρεψαν τις πωλήσεις τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να δημιουργήσουν εναλλακτικές της ευρωζώνης που επλήγη από την κρίση χρέους, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.
 
Η κρίση στην Ευρώπη και οι περιφερειακές εντάσεις όπως η διαμάχη με τη Συρία, πλήττουν την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη όλο τον χρόνο, και οδηγούν σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της δαπάνης των νοικοκυριών και των επενδύσεων. Η τουρκική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατακόρυφη εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης το 2012, στο 1,6% στο γ΄ τρίμηνο, που αποτελεί το βραδύτερο ρυθμό από τη συρρίκνωση κατά 4,7% το 2009.
 
Η επιβράδυνση έρχεται μετά από την ανάπτυξη 9% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2010 και το 2011, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πίσω από την Κίνα και την Αργεντινή μεταξύ των χωρών της G20. Ο Caglayan δήλωσε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα είναι περίπου 50 δισ. δολάρια το 2012 σε σχέση με τα 77 δισ. δολάρια το 2011.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές