Η Rockfeller, η Mitsubishi και η επένδυση στην Αταλάντη

Το βαρύ όνομα του αμερικανικού ομίλου ακινήτων Rockefeller Group, το οποίο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες δεν ανήκει στην οικογένεια Rockefeller αλλά στον γιαπωνέζικο κολοσσό του real estate Mitsubishi Estate Co., βρίσκεται πίσω από την αραχνιασμένη επένδυση «Atalanti Hills».
 
H Rockfeller Group International (RGI) είναι ο στρατηγικός επενδυτής της βρετανικής Europa Capital, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποκτήσει μια τεράστια έκταση, περί τις 12.500 στρέμματα, στην Αταλάντη και προωθεί τουριστική επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
 
Τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού της Ελλάδας ανακοίνωσαν πως υπεγράφη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, στην περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας. Τα υπουργεία υποστηρίζουν πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν μόνο το 2,56% της συνολικής έκτασης της Π.Ο.Τ.Α., δηλαδή 420 από τις 12.500 στρέμματα. Προσθέτουν πως «το επενδυτικό έργο απολαμβάνει ευρεία αποδοχή και υποστήριξη του δήμου Λοκρών καθώς και της τοπικής κοινωνίας».
 
Όλα, βέβαια, θα κριθούν από τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο θα καταθέσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ΥΠΕΝ. Όμως, οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα από δέκα χρόνια και μάλλον θα κάνουν υπομονή κάποιους μήνες μέχρι την έκδοση απόφασης του ΣτΕ.
 
Οι αγορές ακινήτων από τη Europa Capital στην περιοχή του Δήμου Λοκρών είχαν αρχίσει από το 2006, όταν ιδρύθηκε η «Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Οι επενδυτές να μην πτοούνται από το γεγονός πως η επένδυση σχεδιάζεται κοντά στο γνωστό ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο πάντως έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από το 1894. Κινητήριος μοχλός και επικεφαλής της «Λοκρός» είναι ο κυπριακής καταγωγής κ. Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια επιμένει να πιέζει για την αδειοδότηση της επένδυσης. Προ ετών είχε έρθει στην Αθήνα και ένας εκ των συνιδρυτών και επικεφαλής της Europa Capital, ο κ. Christopher Curtis, με στόχο να πείσει τον κρατικό μηχανισμό για τις προθέσεις του διεθνούς ομίλου. Από τότε, όμως, έχουν περάσει αρκετά χρόνια και κατά διαστήματα μαθαίνουμε πως «φεύγουν», «παρά λίγο να φύγουν» κ.λπ. Χθες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Σαββίδη, χωρίς αποτέλεσμα.
 
Η Europa Capital είναι, πάντως, από τους ισχυρούς ομίλους της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 9,5 δισ. ευρώ και σημαντική παρουσία σε περίπου 20 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Στα 9 funds που δημιούργησε τα τελευταία είκοσι χρόνια η εταιρεία, συμμετείχαν περίπου 70 θεσμικοί επενδυτές από 16 χώρες. Η Rockefeller Group International είναι ο στρατηγικός επενδυτής της ευρωπαϊκής εταιρείας.
 
Οι Γιαπωνέζοι της Mitsubishi Estate είχαν αποκτήσει πλήρως τη Rockefeller Group από την οικογένεια Rockefeller το 1990, κυρίως επειδή η αμερικανική εταιρεία είχε την πλήρη ιδιοκτησία του διάσημου Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη. Στον όμιλο της Rockefeller Group ήταν και η Cushman & Wakefield, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων ακινήτων διεθνώς, την οποία οι Γιαπωνέζοι πούλησαν στην οικογένεια Agnelli και σήμερα ελέγχεται από επενδυτικά κεφάλαια υπό την TPG.
 
Το σχέδιο της Αταλάντης
Το σχέδιο που προωθείται από τη «Λοκρός» προβλέπει πως θα κατασκευαστούν τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα στις περιοχές Νότος, Ζέφυρος και Βορράς, όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμα γήπεδα γκολφ και ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνολικής δυναμικότητας 2.990 κλινών και 3.306 επιπλωμένες κατοικίες 5.882 κλινών. Θα κατασκευαστούν, επίσης, στεγασμένες και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις πολιτισμού και αναψυχής, υδάτινο πάρκο, κέντρο υδροθεραπείας κ.ά.
 
Στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός της ΠΟΤΑ περιλαμβάνεται το απαραίτητο εσωτερικό οδικό δίκτυο αλλά και εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών. Το μέγιστο ύψος των κτιρίων προβλέπεται στα 13,5 m (3 όροφοι). Οι κτιριακοί όγκοι χωροθετούνται κλιμακωτά στα φυσικά υψόμετρα, ακολουθώντας το ανάγλυφο της έκτασης, ώστε να περιορίζεται η μορφολογική επίδραση της δόμησης. Οσοι παρακολουθούν το σχέδιο υποστηρίζουν πως πρόκειται για «δύο φορές το Ελληνικό». Αρκεί, βέβαια, να προχωρήσει.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα