Moody’s: Ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί περισσότερο την Ελλάδα

Παρότι η Ελλάδα παρουσιάζεται λιγότερο ευάλωτη στο κύμα του υψηλού πληθωρισμού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το σενάριο στασιμοπληθωρισμού αποτελεί έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για την οικονομία της.

Αυτό προβλέπει ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή του για τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Αν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού (συνδυασμός στασιμότητας ή ήπιας ύφεσης στην οικονομία και υψηλού πληθωρισμού) γινόταν πραγματικότητα, η Ελλάδα θα ήταν μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία ο πιο αδύναμος κρίκος στις δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου. Θα ήταν μία credit negative (αρνητικό πιστωτικά γεγονός) εξέλιξη για τη χώρα μας, που θα ερχόταν να υπονομεύσει το κυνήγι για την επενδυτική βαθμίδα.

Συνολικά οι «μικροί» του Νότου θεωρούνται στο σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, με την Μάλτα, την Κύπρο καιτην Πορτογαλία να έχουν επίσης χαμηλές δυνατότητες άσκησης πολιτικής σε μια τέτοια περίπτωση.

Από την άλλη Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία είναι λιγότερο ευάλωτες σε πληθωρισμό και στασιμοπληθωρισμό, αλλά έχουν μπροστά τους αυξημένους κινδύνους, που ανακύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων – κάτι που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη. Το υψηλό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) είναι για τις συγκεκριμένες οικονομίες το μεγάλο αγκάθι.

Το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί και για τη Γερμανία, αν και παραμένει σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Η μεγάλη απειλή για την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι άλλη από την αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Όσο η Ρωσία εντείνει την πίεση τόσο μοιάζει αναπόφευκτη η ύφεση.

 

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο