Συμφωνίες Lockheed Martin με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού, η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι συμφωνίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, που αντιστοιχούν στις δυνατότητες των εταιρειών και θα επιτρέψουν στην ελληνοαμερικανική ομάδα βιομηχανικής παραγωγής, υπό την καθοδήγηση της Lockheed Martin, να ξεκινήσει άμεσα να εργάζεται για το σημαντικό αυτό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, οι συμφωνίες αυτές θα διευρύνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης μελλοντικά στην Ελλάδα σε διάφορες ειδικότητες στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την επαναξιοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων. Οι εργασίες θα συμπεριλαμβάνουν την ενσωμάτωση συστημάτων μάχης, δοκιμές, συντήρηση καθώς και τον εκσυγχρονισμό πλοίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σε συνάντηση εργασίας πριν μερικές μέρες, οι εταιρείες-συνεργάτες συναντήθηκαν με τα στελέχη της Lockheed Martin για να ξεκινήσουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων στο πλαίσιο της  βιομηχανικής συμμετοχής, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για τις αναβαθμίσεις των φρεγατών τύπου MEKO-200 και το πρόγραμμα της μελλοντικής Ελληνικής Φρεγάτας. 

Οι εταιρείες που έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα της Lockheed Martin είναι οι παρακάτω:

  • Oceanking Technical and Trading
  • Intracom Defense Electronics - IDE
  • Endeavor Integrated Solutions
  • ΑΚΜΩΝ Α.Ε
  • METKA Α.Ε
  • Aeroservices S.A.
  • ALS Naval Ship Design.

«Η Lockheed Martin έχει συνεργαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο με κατασκευαστές πλοίων, ώστε να παρέχει δυνατότητες με τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας», δήλωσε ο Tom Rowden, αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin. «Με την ελληνική βιομηχανία ως στρατηγικό εταίρο, είμαστε πεπεισμένοι, ότι, από κοινού, όχι μόνο παρέχουμε αξεπέραστες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά παράλληλα συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση μιας ιστορικής ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως είναι αυτή της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι 100% σύμφωνη με την πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για επέκταση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ναυτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Η πρότασή μας υποστηρίζεται από μια διακρατική συμφωνία που προσφέρει ένα υπαρκτό και πολύ ικανό πλοίο, και όχι μόνο μια ιδέα σχεδιασμένη στο χαρτί, με ένα απαράμιλλο πρόγραμμα για την κατασκευή του στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ.

«Θα ενισχύσει την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και θα δημιουργήσει περισσότερες από χίλιες άμεσες θέσεις εργασίας στο ναυπηγικό κλάδο και περισσότερες από χίλιες έμμεσες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον ελληνικό ναυτιλιακό κλάδο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αναβίωση της μακρόχρονης ναυτιλιακής παράδοσης της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι η Lockheed Martin είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, και είναι απολύτως σύμφωνη να συνεργαστεί με τον Γιώργο Προκοπίου, έναν σπουδαίο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος μόλις απέκτησε τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά».

Η Lockheed Martin θα συνεργαστεί με τις ελληνικές εταιρείας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων, εστιάζοντας αποκλειστικά στην επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Η Lockheed Martin θα ανακοινώσει ακόμα περισσότερους Έλληνες συνεργάτες τις επόμενες εβδομάδες. Η ομάδα θα βασιστεί στην ελληνική τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει τη βαθιά γνώση και εξειδίκευση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες της στο σχεδιασμό πλοίων, στα logistics, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελλάδα διαρκεί περισσότερο από 75 χρόνια και περιλαμβάνει προγράμματα, όπως το F-16, το C-130 και το P-3. Το 2020, η Ελλάδα πρόσθεσε το MH-60R στο στόλο της, ενώ παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η Lockheed Martin, συνεργάζονται με την εγχώρια βιομηχανία για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του υπαρχοντος στόλου S-70B.

Σχετικά με τη μελλοντική ελληνική φρεγάτα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η Hellenic Future Frigate (HF2) είναι μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, που βασίζεται σε συστήματα δοκιμασμένα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προερχόμενα από τις Arleigh Burke DDG και FREEDOM class LCS, βελτιωμένα για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό θα ωφεληθεί από τις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, από όσα έχει μάθει μέχρι σήμερα και από τη συνεχή ανάπτυξη, καθώς και από το συνολικό πακέτο και την εγγύηση απόδοσης που εντάσσεται στο πλαίσιο της διακρατικής διαδικασίας FMS. Η απόκτηση των HF2 θα υποστηρίξει ενεργά το σχέδιο αναζωογόνησης των ελληνικών ναυπηγείων και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στην αμυντική βιομηχανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα
Ελλάδα: Μείωση 1,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2024
Ξεκινά η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα
Ελλάδα: Ανοίγει σήμερα το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα
DBRS: Επιβεβαίωση αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒΒ (χαμηλό) με σταθερές προοπτικές
EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SEAJETS στο λιμάνι του Πειραιά