Η ελληνική οικονομία ανεβάζει στροφές - οι παράγοντες

Οι εισροές κοινοτικών -και όχι μόνο- πόρων ύψους 7 δισ. μέχρι και το τέλος Ιουλίου και η επανεκκίνηση της οικονομίας που θα κινητοποιήσει την αναβαλλόμενη κατανάλωση,  αναμένεται να δώσουν την ώθηση για την υπέρβαση της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός. 

Τα καλά νέα, ήρθαν χθες από την πρώτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Τόσο ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς,  όσο και ο Ιταλός Επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι, εκτός από τα εύσημα για τον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  προανήγγειλαν την έγκρισή του, μέσα στο δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου. Μάλιστα,  ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι αν τελικά αποσταλούν όλα τα πρόγραμμα σταθερότητας στην Ευρώπη μέχρι και το τέλος Μαΐου,  τότε η Επιτροπή θα δανειστεί τον Ιούνιο από τις αγορές τα πρώτα χρήματα και θα εκταμιεύσει την προκαταβολή του 13%, μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει διαθέσιμα τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,  στα μέσα του καλοκαιριού αντί το φθινόπωρο, όπως αναμενόταν μέχρι τώρα. Με την εκταμίευση της προκαταβολής,  θα επιταχυνθεί και η ενεργοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  έργα εθνικής εμβέλειας αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου. 

Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο, αναμένεται να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα και τα επιπλέον 2,5 δισ. που εξασφάλισε η Ελλάδα από τα υπόλοιπα της κοινοτικής πρωτοβουλίας SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Μπορεί τα ποσά αυτά να είναι δάνεια,  αλλά μπορούν να βοηθήσουν, να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και της απόσυρσης των μέτρων στήριξης. 

Τα κέρδη των ομολόγων 

Η επόμενη εισροή, θα προέρχεται από την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Πρόκειται για την επόμενη δόση ύψους 767 εκατ. ευρώ, από τα ομόλογα που διακραττούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση θα δώσει το Eurogroup του Ιουνίου που θα επικυρώσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που θα δημοσιοποιηθεί στις 29 του μήνα. Στο κείμενό της, θα διαπιστώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και θα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Την θετική έκβαση της 10ης αξιολόγησης,  προανήγγειλε χθες σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημειώνοντας ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα τον Ιούνιο, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του εργατικού πλαισίου τον τρέχοντα μήνα και στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Η αναβαλλόμενη κατανάλωση 

Πλέον των εισροών, η οικονομία έχει να περιμένει και από την εκδήλωση της αναβαλλόμενης κατανάλωσης τους μήνες της πανδημίας η οποία αποτυπώνεται, στα 12 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν σωρεύσει τα νοικοκυριά στις εμπορικές τράπεζες, από τον περασμένο Μάρτιο. Μέρος αυτής της κατανάλωσης, θα γίνει πράξη από την επόμενη εβδομάδα, όταν η λιανική θα λειτουργήσει με λιγότερους περιοριστικούς όρους ενώ αναμένεται να επεκταθεί και το ωράριο κυκλοφορίας μέχρι και τις 12 σε όφελος και της εστίασης.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι ο τουρισμός ο οποίος θα κάνει και αυτός εκκίνηση από τα μέσα του μήνα με μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση ότι θα φτάσει ένα τζίρο στο 40% του 2019,  από το 25% που έφτασε πέρσι. Σε απόλυτα ποσά, αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος του τουρισμού θα αυξηθεί κατά περίπου 4 δισ. σε σχέση με το 2020 με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να εντοπίζεται τους μήνες του καλοκαιρού.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου