Ψάχνει ξανά επενδυτή για το Athens Heart η Εθνική Τράπεζα

Λύση για το γόρδιο δεσμό του Athens Ηeart της οδού Πειραιώς 180 αναζητεί η Εθνική Τράπεζα, για το οποίο ο όμιλος είχε έλθει σε συμφωνία προ διετίας για τη δημιουργία joint venture με την επενδυτική ακινήτων Hines με στόχο την ανακατασκευή και μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε outlet.

Μετά την οπισθοχώρηση της Hines, τώρα, η Εθνική έχει βγάλει εκ νέου στην αγορά το εμπορικό κέντρο, έστω κι αν, εν μέσω κορωνοϊού, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής σε ό,τι έχει να κάνει με επενδύσεις στο λιανεμπόριο, δεδομένου ότι περιμένουν να δουν το νέο σημείο ισορροπίας στην αγορά μετά και το ‘’restart’’ των προηγούμενων ημερών.

To εμπορικό κέντρο, με δανεισμό στην Εθνική Τράπεζα, ήταν στο μακρινό παρελθόν στα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη και είχε ενταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, η οποία πλέον έχει περάσει κάτω από τον έλεγχο του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη της Sterner Stenhus.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, Eθνική και Hines είχαν έρθει σε συμφωνία το 2019 προκειμένου να προχωρήσουν σε κοινοπραξία για την ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου και τη μετατροπή του σε premium εκπτωτικό εμπορικό 22.000 τ.μ., το ‘’Gazi Outlets, το οποίο θα διέθετε «τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς μάρκες ένδυσης, καταστήματα εστιατορίων και café καθώς και χώρους αναψυχής, κινηματογράφο κ.ά.».

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και φυσικά προ κορωνοϊού, ανέφερε ότι η ανακατασκευή θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2021. Μάλιστα η Hines, η οποία έχει, ούτως ή άλλως, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων άνω του 1 εκατομμυρίου τ.μ. και διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων, έχοντας αναδειχθεί και ο μεγαλύτερος διαχειριστής outlet mall στην Ρωσία, είχε αναλάβει από το φθινόπωρο του 2019 και τη διαχείριση (asset management) του Athens Heart. Ωστόσο η εν λόγω κίνηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πανδημία με σοβαρό αντίκτυπο και στον τομέα των εμπορικών κέντρων, φαίνεται ότι επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Η Hines, με προέλευση από τις ΗΠΑ, παρουσία σε 225 πόλεις σε 25 χώρες και μεγάλο χαρτοφυλάκιο και στην Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού της βραχίονα, συνεχίζει τις επενδύσεις στο ευρωπαϊκό real estate με έμφαση, εν μέσω πανδημίας, τα γραφεία και τα logistics. Συνολικά η Ηines έχει περί τα 144,1 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων 75,5 δισ. δολαρίων για τα οποία λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων (εντός κι εκτός real estate) και 68,6 δισ. δολαρίων για τα οποία παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο ιδιοκτησίας τρίτων. Στην Ευρώπη ο όμιλος έχει παρουσία από τη δεκαετία του ’90, έχοντας πλέον επεκτείνει την ευρωπαϊκή του πλατφόρμα με γραφεία σε 16 πόλεις και παρουσία με έργα σε 55 πόλεις σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου ξεκίνησε τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Ειδικά για το mall της Πειραιώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη Hines συζητήσεις είχαν γίνει και με άλλους ‘’παίκτες’’ μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης του Athens Metro Mall στον Αγιο Δημήτριο.

Από την άλλη πλευρά, το Athens Heart εκτιμάται ότι παραμένει σε μία περιοχή της Αθήνας με προοπτικές για τη μετά Covid 19 περίοδο, αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Επιπλέον το ακίνητο εδρεύει μεταξύ της τουριστικής περιοχής κέντρου και του λιμένα Πειραιά, o οποίος δέχεται 17 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα