Σε τροχιά νέας εξόδου στις αγορές η Ελλάδα

Νέα έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα,  ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων και της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για ελληνικά ομόλογα. 

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και άμεσα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις,  λόγω της συγκυρίας. Κανείς δεν θέλει να στερήσει με μια έκδοση του δημοσίου ρευστότητα από την αγορά, που χρειάζεται για παράδειγμα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και κάποια εταιρικά ομόλογα,  που βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού.

Σε ό,τι αφορά τη νέα έξοδο στις αγορές αλλά τη διάρκεια του ομολόγου μέσω του οποίου θα αντλήσει κεφάλαια το δημόσιο,  αποκλείεται μόνο μια επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου,  που δημοπρατήθηκε στις 17 Μαρτίου. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει πρώτα το νέο ομόλογο να "βρει τον δρόμο του" στις αγορές, πριν αυξηθεί η ρευστότητα του.

Συνεπώς η έκδοση του Μαΐου θα επιτελέσει τον δεύτερο στρατηγικό στόχο του προγράμματος δανεισμού που είναι η αύξηση της ρευστότητας των τίτλων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Στην κατεύθυνση αυτή, η έκδοση μπορεί να αφορά ομόλογα μικρής (5 ή 7 ετών) ή μέσης διάρκειας,  όπως πχ το 10ετές. Υπό τις παρούσες συνθήκες,  μια τέτοια έκδοση θα έχει στόχο αφενός την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων τους και αφετέρου την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου.

Για άλλη μια φορά,  η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές για να καλύψει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη της αλλά για να επιβεβαιώσει την θέση της,  ως κανονικός εκδότης ομολόγων. Συνεπώς,  δεν θα ανακοινώσει εκ των προτέρων ποσό έκδοσης,  θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, την οποία αυξάνει η συμμετοχή των κρατικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το γνωστό πια PEPP.

Την Παρασκευή η αξιολόγηση της S&P 

Στο μεταξύ,  την Παρασκευή θα έχουμε μια ακόμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poors, που έχει την Ελλάδα στη βαθμίδα "ΒΒ-", δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, με σταθερές προοπτικές. Τα προγνωστικά, θέλουν και αυτόν το οίκο αξιολόγησης να τηρεί ξανά στάση αναμονής,  όπως έκανε και η Fitch (BB) τον Ιανουάριο και η DBRS (BB low) στις 20 Μαρτίου. Τούτο με δεδομένη την παράταση της πανδημίας για όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και εξ αυτού,  τη συνέχιση εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας,  τα οποία από 7,5 δισ. ευρώ στην αρχή του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσουν σήμερα,  κοντά στα 14 δισ. ευρώ.

Πάντως,  το ελληνικό χρέος πήρε πρόσφατα μια πιστοποίηση βιωσιμότητας και μάλιστα από τον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου δανειστή της Ελλάδας,  του ESM. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Rolf Strauch,  με άρθρο του επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρά την αύξηση του ύψους του σε σχέση με το ΑΕΠ,  λόγω της κρίσης. Οπως τόνισε ο κ. Strauch, το ελληνικό χρέος συγκεντρώνει χαρακτηριστικά όπως η μεγάλη περίοδο αποπληρωμής,  οι χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες ενώ η Ελλάδα διατηρεί ακόμη επαρκή ταμειακά διαθέσιμα. Επίσης σημείωνε ότι σε αυτή την φάση, ο δανεισμός από τις αγορές είναι ευνοϊκός λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων,  αλλά και της συμμετοχής της Ελλάδας στο PEPP. 

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's