anner-cyta-vodafone

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας

InBusinessNews  01/03/2021 07:24
Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας

InBusinessNews  01/03/2021 07:24

Ειδικοί φρουροί της ΔΙ.ΑΣ Βόρειας Αττικής συνέλαβαν την Κυριακή στην Κηφισιά γνωστό εφοπλιστή, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί αίτημα για έκδοση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ζολώτα, ο οποίος συνελήφθη για υπόθεση 96 εκατ. ευρώ, ενώ έχει κατατεθεί από τις κυπριακές αρχές αίτημα για έκδοσή του, ώστε να δικαστεί εκεί.

Tην προηγούμενη εβδομάδα η στήλη Dark Room του newmoney έγραψε: «Δικαιώθηκε η Τράπεζα Πειραιώς από δικαστήριο του Λονδίνου αναφορικά με την απαίτηση ύψους 96 εκατ. δολ. που είχε έναντι του πρώην εφοπλιστή Μιχαήλ Σ. Ζολώτα. Ένα ποσό που αφορά σε δάνειο που είχε χορηγηθεί απ’ τη Marfin Egnatia στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Grand Anemi, συμφερόντων του κ. Ζολώτα. Ο τελευταίος πάντως δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο».

Στα τέλη του 2016, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει την έκδοση του συγκεκριμένου εφοπλιστή στην Κύπρο, μετά διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές αρχές εναντίον του. Οι κυπριακές αρχές εκζητούσαν τον προφυλακισμένο εφοπλιστή προκειμένου να δικαστεί για ενεργό δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.ά.

Η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει σε ενημέρωσή της πως σε βάρος του εκκρεμούσαν τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις από το Πημ/κείο Πειραιά. Η μία απόφαση για την οποία συνελήφθη ο εφοπλιστής είναι για το αδίκημα «κοινώς επικίνδυνη βλάβη» και οι άλλες για «εισφορές».

Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει ο εφοπλιστής, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, είναι 3 χρόνια και 6 μήνες. Η συνολική χρηματική ποινή αναμένεται στα 6.900 ευρώ.

Ο κ. Ζολώτας κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Ζολώτας
Ο Μιχάλης Ζολώτας ήταν από τους πρώτους μετόχους της MIG και από τους πρώτους στην Ελλάδα που έκοβε επιταγές της Marfin. Όταν προέκυψε η απόφαση ο Γιάννης  Βαρδινογιάννη να ανοίξει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ζολώτας έδειξε έτοιμος να συνεισφέρει, βάζοντας 9 εκατ. ευρώ στους «πράσινους» για να πάρει ως αντάλλαγμα το 4,8% των μετοχών της ΠΑΕ και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Έφυγε το καλοκαίρι του 2010 μετά την άρνηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να στηρίξει έμπρακτα τον Νικόλα Πατέρα για να συνεχίσει στην προεδρία.

Ο Ζολώτας αρχικά συνυπέγραψε την ενωτική ανακοίνωση των Πολέμη – Νίκα – Ξυλά – Δάβαρη και λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δ.Σ. μέσω μιας «σκληρής» ανακοίνωσης όπου έριχνε ευθείες βολές στον Τζίγκερ. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τέλος της πολυμετοχικότητας.

Μιχάλης Ζολώτας εφοπλιστής τρίτης γενιάς με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου. Η μητέρα του προέρχεται από τη μεγάλη χιώτικη εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών. Ο Ζολώτας έφυγε στις Η.Π.Α. για σπουδές και γύρισε με το πτυχίο του μηχανολόγου μηχανικού. Αμέσως αναμείχθηκε στα ναυτιλιακά. Έφτιαξε μια δική του εταιρία, τη Stamford ενώ το 2006 έκανε μια σημαντική κίνηση ενώνοντας τις δυνάμεις του με έναν ακόμη Χιώτη εφοπλιστή, τον Νικόλα Φιστέ. Ίδρυσαν την GrandUnion και μπήκαν και στο αμερικανικό χρηματιστήριο του NASDAQ. Για να γίνει αυτό εξαγόρασαν την σχεδόν χρεωκοπημένη αλλά εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο  εταιρία Aries Maritimes και τη μετονόμασαν σε Newlead.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, η εταιρεία Aries, η οποία ήταν εισηγμένη στο NASDAQ, πήρε ενημέρωση εξόδου από το Χρηματιστήριο, αφού η μετοχή της έπεσε κάτω από ένα δολάριο. Την ίδια μέρα, ο Μιχάλης Ζολώτας, ανακοίνωσε πως αγοράζει εταιρία, συμφερόντων ως εκείνη τη στιγμή του Γαβριήλ Πετρίδη. Μετά την εξαγορά, η Επενδυτική Τράπεζα συμφερόντων του Βγενόπουλου, έδωσε δάνειο 145 εκατ. ευρώ στην Aries η οποία μετονομάστηκε σε Newlead. Στη συνέχεια η νέα εταιρία της οποίας η υπεραξία δημιουργήθηκε τεχνητά από τη δανειοδότηση, χρησιμοποιήθηκε ως collateral, για να απελευθερωθεί δεσμευμένος λογαριασμός της Focus, επίσης εταιρίας του Ζολώτα, ο οποίος είχε μπει ως εγγύηση σε δάνεια.

Ο Μιχάλης Ζολώτας παραιτήθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας του μετά την απόφαση του δικαστηρίου το 2016 για παραμονή του στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος μέχρι την απόφαση για την έκδοσή του στην Κύπρο όπου κατηγορείται μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο για χρηματισμό του Κύπριου τ. κεντρικού τραπεζίτη Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας