Γιατί η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη

Στον λόγο, για τον οποίο οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τον δανεισμό τους από τις τράπεζες, εστίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. 

«Σαφώς στην Ελλάδα έχουμε υψηλότερα επιτόκια από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά, διότι έχουμε ακόμη πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος και βασικός μας στόχος είναι πως θα πετύχουμε την μείωσή τους. Δεν υπάρχει θέμα ούτε υπερβολικών χρεώσεων ούτε υπερβολικής κερδοφορίας από πλευράς των τραπεζών», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης δημόσιου διαλόγου, με τίτλο: «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει».

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της εποπτικής αρχής, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο κατά 11 μονάδες βάσης, στο 10,97%. Πρόκειται, ωστόσο, για το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά τις Λετονία και Εσθονία, όπου το κόστος διαμορφώνεται σε 15,95% και 14,58% αντίστοιχα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία και Ιρλανδία, με επιτόκια καταναλωτικών δανείων 8,87% και 8,04%. Στον αντίποδα, Ιταλία, Κύπρος, Βέλγιο, Ισπανία και Λουξεμβούργο φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις, με επιτόκια που ξεκινούν από 3,54% έως και 0,93%.

Την άποψη πως το ζήτημα του ακριβού δανεισμού είναι, μεταξύ άλλων, απόρροια των κόκκινων δανείων είχε εκφράσει από την πλευρά της και η επιτροπή Πισσαρίδη. «Η αρνητική σχέση προβληματικών δανείων και νέου δανεισμού μπορεί να γίνει κατανοητή ως εξής: Τα προβληματικά δάνεια έχουν πραγματική αξία πολύ μικρότερη της αρχικής λογιστικής τους αξίας στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η λογιστική τους αξία μειώνεται προς την πραγματική αξία με την πάροδο του χρόνου (π.χ. μέσω διαγραφών, πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων) και αυτό επιφέρει σημαντικές απώλειες στις τράπεζες. Οι απώλειες με τη σειρά τους δημιουργούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Η άντληση νέων κεφαλαίων, όμως, μπορεί να είναι επώδυνη για τους υπάρχοντες παλαιούς μετόχους (φαινόμενο debt overhang) και, έτσι, οι τράπεζες προσπαθούν να την αποφύγουν. Άρα, με μικρή κεφαλαιακή βάση και χωρίς νέα κεφάλαια οι τράπεζες αδυνατούν να προσφέρουν νέα δάνεια. Αυτό, άλλωστε, το απαγορεύουν οι κανονισμοί ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας του SSM και της ΤτΕ», τονιζόταν στο σχέδιο της επιτροπής.

Πράγματι, η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ελλάδα «σκόραρε» και το γ’ τρίμηνο του 2020 το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων – 28,5% – ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιταλία, με ποσοστά 12,5%, 6% και 5% αντίστοιχα. Το χαμηλότερο ποσοστό – 0,75% – καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο