Λήδα Βαρδινογιάννη: Έφυγε από τη ζωή η τελευταία Ελληνίδα grande dame

Την Πέμπτη, άφησε την τελευταία της πνοή, μια από τις πλέον κοσμοπολίτισσες Ελληνίδες. Η Λήδα Βαρδινογιάννη, δεν ήταν μόνο η σύζυγος του πολιτικού Παύλου Βαρδινογιάννη αλλά και μια πραγματική αρχόντισσα.

Η πάντα κεφάτη, άκρως κοσμική και εξαιρετικά ευγενής Λήδα Κατακουζηνού- Βαρδινογιάννη, όπως μαρτυρούσε και το πατρικό της επώνυμο ήταν απόγονος της δυναστείας των Κατακουζηνών. Κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Ιωάννη Κατακουζηνού, μεγάλωσε κυριολεκτικά στα πούπουλα και έζησε από τα παιδικά της χρόνια μια μυθική ζωή.

Παρόλο που έμεινε ορφανή από μάνα πολύ μικρή, ο πατέρας και η Γερμανίδα γκουβερνάντα της, φρόντισαν να της προσφέρουν απλόχερα αγάπη. Φοίτησε όπως όλα τα κορίτσια της σειράς της στο Κολλέγιο Αθηνών και στην Σχολή Βακαλό και ολοκλήρωσε την μόρφωσή της, κάτι σπάνιο για την εποχή, στην Ελβετία.

Χρήμα, χλιδή και μοναχικότητα
Η ιστορία της θυμίζει λίγο αυτή της πάμπλουτης Αμερικανής Μπάρμπαρα Χάτον. Χρήμα, χλιδή αλλά και μοναχικότητα. Ζούσε σε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στην οδό Λουκιανού, έχοντας για πολλά χρόνια έναν Ινδό υπηρέτη, αγαπούσε τις εξόδους και είχε λατρεία στην τέχνη αλλά και τα κοσμήματα.

Για τους φίλους της, παρά την ηλικία της, παρέμενε πάντα ένα κοριτσάκι. Και μάλιστα ένα κοριτσάκι που αγαπούσε τα λούσα. Κάποιοι από τον κύκλο της την θυμούνται, να φτάνει στην Ελβετία όπου στο αεροδρόμιο την περίμενε μια αστραφτερή Rolls Royce προκειμένου να την παραλάβει και να την μεταφέρει στην τράπεζά της. Διέθετε κοσμήματα που ζάλιζαν, παρόμοια μ΄αυτά της Μπάρμπαρα Χάτον, όπως και εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής επιφανών ζωγράφων ( από Πικάσο μέχρι Σαγκάλ, Ματίς, Λύτρα, Βολανάκη κλπ) αλλά και έπιπλα που χωρίς δεύτερη σκέψη δώρισε πριν από κάποια χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Προς τιμήν της το Μουσείο έδωσε σε μια πτέρυγα το όνομά της.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές