Κρατικοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς

Τονωτική "ένεση" στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς που της επιτρέπει να προχωρήσει πολύ ταχύτερα το σχέδιο της δραστικής μείωσης των NPEs και της εξυγίανσης του ισολογισμού της, αποτελεί το "όχι" του SSM στην πληρωμή των CoCos σε μετρητά, όπως είχε τη δυνατότητα να πράξει η Τράπεζα στις 2 Δεκεμβρίου.

H μη πληρωμή των CoCos θωρακίζει επίσης καλύτερα τους κατόχους του ομολόγου Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, αφού η επακόλουθη μετατροπή των CoCos σε μετοχές θα αυξήσει τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας από τα 5 στα 7 δις. ευρώ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο "μαξιλάρι" για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.

Η μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos, θα οδηγήσει στην πλήρη μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου, ύψους 2,040 δισ. ευρώ, σε 394,4 εκατομμύρια κοινές μετοχές.

Σημειώνεται ότι η μετατροπή δεν θα συνεπάγεται και αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής και απλά, στα 437 εκατ. μετοχές της Τράπεζας θα προστεθούν άλλα 394,4 εκατ. μετοχές στην τιμή των 0,70 ευρώ (κλείσιμο μετοχής στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής).

Η μετατροπή έχει περιθώριο ενός μηνός μετά τις 2 Δεκεμβρίου για να συντελεσθεί και το αποτέλεσμά της θα είναι το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει σήμερα το 26,4% της Τράπεζας Πειραιώς, να ενισχυθεί στο 61,3%.

Επομένως, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπει κρατική στο νέο έτος, προκειμένου να εξυγιανθεί πλήρως και να εξέλθει ιδιωτική, κατόπιν αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως εκτιμάται στο α΄ εξάμηνο του 2021.

Η απόρριψη του αιτήματος της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς για την καταβολή του κουπονιού των CoCos σε μετρητά, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από την ΕΚΤ και να κοινοποιηθεί επισήμως στην ελληνική τράπεζα.

Η τελευταία αναμένεται να γνωστοποιήσει τα επόμενα βήματά της – συγκεκριμένα την επικαιροποίηση του business plan με βάση τα νέα δεδομένα – κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2020, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς συνεδρίασε προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για την απόφαση του SSM να μην επιτρέψει την καταβολή των 165 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την πληρωμή του κουπονιού των CoCos που είναι να πληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Το αιτιολογικό της απόφασης αυτής του SSM βασίστηκε αφενός στην έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία και η οποία απαγορεύει "με διαταγή ΕΚΤ" την πληρωμή μερισμάτων από τις τράπεζες, καθώς και τις επαναγορές μετοχών, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν ακέραια τα κεφάλαια των τραπεζών.

Αφετέρου, στην σύσταση του SSM προς την Τράπεζα Πειραιώς να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που εξοικονομεί από την πληρωμή των CoCos για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η μη πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ για το κουπόνι των CoCos, προσθέτει 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς (υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%).

Οι επιπλέον αυτοί "πόντοι" στα κεφάλαια της Τράπεζας τής δίνουν τη δυνατότητα να αποαναγνωρίσει από τον ισολογισμό της επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Η πώληση (μείωση) των επιπλέον αυτών NPE θα επιτευχθεί "καίγοντας" κεφάλαιο που η Τράπεζα εξοικονομεί από την μη πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του κουπονιού των CoCos.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς μειώθηκαν στις 30/9 στα 22 δισ. ευρώ από 23,3 στο τέλος του β΄ τριμήνου 2020. Με τις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega), ύψους 7 δισ. ευρώ, που επίκεινται στις αρχές του 2021, το απόθεμα NPE της Τράπεζας θα μειωθεί στα 15 δις. ευρώ.

Η μη πληρωμή του CoCos επιτρέπει τη μείωση του ποσού αυτού κατά 1 δις. ευρώ, ενώ η Τράπεζα θα πρέπει, στη βάση του επικαιροποιημένου business plan που θα ανακοινώσει για την εξυγίανση του ισολογισμού, να συμπεριλάβει και τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο