Σε lockdown από το Σάββατο η Ελλάδα για τρεις εβδομάδες

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο στις 6 το πρωί όλη η χώρα μπαίνει σε lockdown για τρεις εβδομάδες.
 
Οδηγός στις αποφάσεις μας είναι η επιστήμη, τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε», ξεκαθάρισε. «Τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να πάρουμε υπόψη, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα».
 
Από το Σάββατο στις 06.00 μπαίνουμε σε σκληρό lockdown τριών εβδομάδων. Δεν θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Μαρτίου, είπε.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι επανέρχονται τα SMS και ότι τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και οι δομές υγείας θα παραμείνουν ανοικτές. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα μείνουν ανοικτά. Τηλεκπαίδευση θα ισχύσει για γυμνάσιο και λύκειο.
 
Απαντώντας στο γιατί άλλαξαν τα πλάνα σε τόσο λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό οφείλεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με 10.000 σε πέντε μόλις ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση σε νοσηλείες, σε διασωληνωμένους και σε ΜΕΘ που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Υπήρξε και κακή αναλογία εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 ασθενείς τις επόμενες 10 ημέρες. Από αυτούς οι 150 θα έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. Οι 50 μονάδες ΜΕΘ στο Σωτηρία μπορούν να γεμίσουν σε τρεις τέσσερις ημέρες.
 
«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη για το θάνατο συμπολιτών μας. Παίρνουμε τα μέτρα και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ένα πιο κανονικό Δεκέμβριο. Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα».
Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η κυβέρνηση είχε χρέος να κρατήσει εφεδρείες και έχουμε 37 δισ. διαθέσιμα και έτσι θα στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Πρώτη μέριμνα οι πιο αδύναμοι, σημείωσε. Ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα:
  • Οι εργαζόμενοι σε αναστολή το Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου.
  • Επεκτείνονται κατά δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο
  • Θα χορηγηθεί ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (130.000)
 
Είπε παράλληλα ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και για τα ενοίκια που θα εξειδικεύσει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα το 2021, νωρίτερα και όχι αργότερα τα εμβόλια να μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
 
Τσιόδρας: Στο 9,3% η θετικότητα
Σε μέσο όρο κρουσμάτων 1.679 κρουσμάτων έφτασε η χώρα, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Με βάση τα στοιχεία που έδειξε η ηλικία άνω των 65 ετών, όπου υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που μπορεί να νοσήσουν βαριά έχει πάνω από 1.000 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, κάτι καθοριστικό γιατί υπολογίζεται ότι για άνδρα άνω των 75 ετών υπάρχει πιθανότητα 42% για νοσηλεία και 9% για ΜΕΘ.
 
Ο μέσος αριθμός των μοριακών τεστ το τελευταίο 7ημερο είναι 19.200 και η θετικότητα έφτασε το 9,3%, κάτι που δείχνει μεγάλη επιδημία στη χώρα, αντίστοιχη με αυτή του ιού γρίπης αλλά από πολύ πιο επικίνδυνο.
 
Είχαμε χθες 1.596 νοσηλευόμενους με Covid-19, δήλωσε και η αύξησή τους θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας. Η καμπύλη εισαγωγών-εξαγωγών έχει αρχίσει να ανοίγει, τόνισε και αποκάλυψε ότι έχουμε ήδη κάλυψη 60% στις ΜΕΘ Covid-19 καθώς φτάνουν τις 213. Παράλληλα 193 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Στη Θεσσαλονίκη η κάλυψη των ΜΕΘ Covid-19 είναι στο 78% και στην Αθήνα στο 66%.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές