Δάνεια εκτός τραπεζικού συστήματος

Πράσινο φως ετοιμάζεται να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την δημιουργία νέου δικτύου, με μικρά ιδρύματα, που θα χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις μικροχρηματοδοτήσεις, μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς την υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Η τελευταία εκκρεμότητα είναι αυτή που αφορά την εποπτεία των ιδρυμάτων και φορέων που θα χορηγούν μικροχρηματοδοτήσεις. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα απέχουν από τον θεσμό, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να χορηγούν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η πρόκληση πλέον είναι ποιοι θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.

Ίδρυμα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίζονται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων όσο και η χρήση τους.

Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να έχουν έδρα στην Ελλάδα. – Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας

Απαιτείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το αρχικό κεφάλαιο.

Το μέγιστο όριο πίστωσης που θα χορηγείται είναι 25.000 ευρώ. Οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν οι μικροχρηματοδοτήσεις θα αφορούν ανάγκες για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Το φάσμα των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τόσο μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση όσο και ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή.

Ειδικότερα δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

-οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
-τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
-τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
-τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα