Στα €30,1 δισ. το ενεργητικό των τραπεζών στο εξωτερικό

Την παρουσία τους στο εξωτερικό συνέχισαν να περιορίζουν οι ελληνικές τράπεζες, με το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται πέρυσι στα 30,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής των εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, η Τράπεζα Πειραιώς αποχώρησε από την Αλβανία και ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση στην Eurobank της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, ενώ η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη θυγατρική της στη Ρουμανία. Ως εκ τούτου, το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό έπεσε στο 11,7% τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι 12,7% τον ίδιο μήνα του 2018.

«Οι διεθνείς δραστηριότητες παρέμειναν κερδοφόρες. Το 2019 τα κέρδη προ φόρων ‘άγγιξαν’ τα 118 εκατ. ευρώ έναντι 151 εκατ. ευρώ το 2018 σε συγκρίσιμη βάση. Ζημιογόνες ήταν οι δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αλβανία», σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώθηκαν το 2019 σε 3,1 δισ. ευρώ (μειωμένα κατά 15% σε σχέση με το 2018), αντιπροσωπεύοντας το 17% του δανειακού χαρτοφυλακίου τον Δεκέμβριο του 2019. Αναλυτικότερα, το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων ανήλθε σε 12% για τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια και σε 31% για τα στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες δανείων (-20% για τα επιχειρηματικά δάνεια, -11% για τα στεγαστικά δάνεια και -4% για τα καταναλωτικά δάνεια). Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 63% (Δεκέμβριος 2018: 70%).

Όσον αφορά στη ρευστότητα, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις βελτιώθηκε (Δεκέμβριος 2019: 87,3%, Δεκέμβριος 2018: 90,9%). Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις εμφάνισαν αύξηση κατά 5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 1%. «Οι προοπτικές για τις διεθνείς δραστηριότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης», καταλήγει η εποπτική αρχή.

Γεωγραφική κατανομή
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αυτή, που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις διεθνείς δραστηριότητες, αντιπροσωπεύοντας το 76,3% του συνολικού ενεργητικού, με κυριότερη παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία. Το μερίδιο της δε, στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (87,8% και 82% αντίστοιχα), όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν το 21,4%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο πρώτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λειτουργούν στο εξωτερικό 665 καταστήματα (281 η Eurobank, 186 η Alpha Bank, 180 η Εθνική Τράπεζα και 18 η Τράπεζα Πειραιώς), με το προσωπικό να υπολογίζεται σε περισσότερα από 10.000 (4.838 η Eurobank, 3.110 η Alpha Bank, 2.338 η Εθνική Τράπεζα και 361 η Τράπεζα Πειραιώς).

Σε εκκρεμότητα μετά από 8 μήνες η εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου από την AstroBank
Υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της ΕΚΤ, συνεχίζει να βρίσκεται η εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου από την AstroBank, συμφωνία, που υπεγράφη πριν από σχεδόν οκτώ μήνες.

Σε περίπτωση, που το deal «ξεπαγώσει», το σύνολο ενεργητικού της AstroBank θα μεγαλώσει κατά 30%, «αγγίζοντας» τα 2,9 δισ. ευρώ, οι μεικτές χορηγήσεις θα αυξηθούν σε 1,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών σε 2,6 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές