Στο 1/5 οι αφίξεις ακόμη και σε Μύκονο και Σαντορίνη

Από τον υπερ- τουρισμό στον …μη τουρισμό φέτος το καλοκαίρι όπου οι αφίξεις στα αεροδρόμια ακόμη και στους premium προορισμούς της χώρας όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη παραμένουν «μουδιασμένες» αγγίζοντας επίπεδα ακόμη κάτω του 1/5 των περυσινών και τις προσδοκίες να μετατίθενται πλέον για τον Αύγουστο. 

Τα πρώτα νούμερα του 15θημέρου του Ιουλίου, από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια, δείχνουν συνολική επιβατική κίνηση μειωμένη στο 20- 25% της περυσινής κι ενδεχομένως ακόμη χαμηλότερα, ανάλογα με τον προορισμό. Παρόμοια είναι η εικόνα που μεταφέρεται και από τους ξενοδόχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για πληρότητες στο 10- 15% στα (ανοικτά) καταλύματα στα νησιά όπου ακόμη και οι Ελληνες είναι μέσα στον Ιούλιο λιγοστοί.

Στον πλέον ‘’premium’’ προορισμό της χώρας, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η συνολική κίνηση στο πρώτο 15θήμερο ήταν κοντά στις 30.000 από 156.000 πέρυσι.

Από το σύνολο των 30.000, περί τις 18.000 υπολογίζεται ότι ήταν οι αφίξεις εξωτερικού.

Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στον έτερο ‘’premium’’ προορισμό, τη Σαντορίνη με την κίνηση να είναι στο 20% της περυσινής και τις προσδοκίες για τον Αύγουστο να κάνουν λόγο για άνοδο στο 35% ή και 40%. Ενδεικτικά, το αεροδρόμιο άνοιξε με συνολικά 18 πτήσεις (10 από το εξωτερικό και 8 πτήσεις εσωτερικού) για να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα, με το άνοιγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 28, όταν πέρυσι τον Ιούλιο ο μέσος όρος ήταν στις 70 πτήσεις και στο ανώτατο του Αυγούστου τις 80. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα νούμερα ήταν μέν υψηλότερα, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται ειδικότερα τα νούμερα από τους Βρετανούς.

Σε έναν από τους μεγάλους και δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, την Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις από πτήσεις εξωτερικού στο πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν στις 83.000 ενώ πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο έφθανε  τις 304.000 με την κίνηση να είναι ακόμη «μουδιασμένη» και τους φορείς του νησιού να θεωρούν ότι «αν πιάσουμε ένα ποσοστό μεταξύ 30%- 40% το επόμενο διάστημα θα είναι επιτυχία».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία από τον πλέον  δημοφιλή προορισμό του Ιονίου, την Κέρκυρα, όπου ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων του αεροδρομίου, της κίνησης είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέρυσι, οι πτήσεις από το εξωτερικό ήταν κοντά στις 70 κατά μέσο όρο τον Ιούλιο, ωστόσο φέτος, ο Ιούλιος ξεκίνησε πολύ υποτονικά, με ένα 10%- 15% επί των περυσινών αριθμών. Με το «άνοιγμα»  της βρετανικής αγοράς από την περασμένη εβδομάδα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 20% και υπολογίζεται ότι ο μήνας μπορεί να κλείσει λίγο κάτω του 30%.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα