Moody's: Οι Ελληνες καταθέτες δίνουν ανάσα στις τράπεζες

Το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ -0,15%, υπάρχει μετατόπιση σε φθηνότερα προϊόντα, αντί για τις προθεσμιακές που προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο στους πελάτες, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Όπως επισημαίνει, το γεγονός, παράλληλα με τη φθηνότερη χρηματοδότηση, μετριάζει την πίεση που δημιουργείται από την πανδημία στα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία του 2020.

Η ανάλυση σημειώνει ότι ο κορωνοϊός και οι συνέπειες που έχει στην οικονομία περιορίζει τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό και διαβρώνει τις προμήθειες, τα έσοδα από συναλλαγές και τις επενδυτικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, στα 144,5 δισ. ευρώ. Αυτές των νοικοκυριών είναι αυξημένες κατά 68,4 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία, σταδιακά, στρέφονται στο ταμιευτήριο, όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν, αντί των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερη απόδοση. Με βάση τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές αντιστοιχούσαν στο 34% του συνόλου τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τη Moody’s, θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να περιορίσει την πίεση που δέχεται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους τη φετινή χρονιά.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το μέσο κόστος γι' αυτές τις νέες καταθέσεις είναι 0,13% έναντι 0,58% στα τέλη του 2015. Οι εξελίξεις αντανακλούν την πρόθεση των αποταμιευτών να έχουν άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαιά τους, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 3,1% τον Μάιο έναντι 5,3% στα τέλη του 2015, ενώ στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,3% έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου. Εξαιτίας του ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις, η πτώση άνω των 200 μονάδων βάσης στα επιτόκια συμβάλλει στη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου του κλάδου, σημειώνει η Moody’s.

Υπό αυτό το πρίσμα, η μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και του κόστους των καταθέσεων, σε συνδυασμό με το φθηνό χρήμα που μοιράζει η ΕΚΤ, στηρίζει την κερδοφορία του κλάδου.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα