Ελλάδα: Οι 10 άξονες της νέας δέσμης μέτρων

Δέκα βασικούς άξονες περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ όπως τονίστηκε, θα υπάρξουν κι άλλα πακέτα μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα. Βασική προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επωφεληθούν από τα μέτρα είναι να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις, το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας προβλέπει:

-Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται έως 31/7/2020. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά τις υποχρεώσεις Μαρτίου και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση. Πρόκειται για οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και την καταβολή ρυθμίσεων.

-Χρηματοδότηση των εταιρειών με 1 δισ. ευρώ. Αφορά τις εταιρείες που πλήττονται από την κρίση. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους, υπό τον όρο ότι διατηρούνταο οι θέσεις εργασίας

-Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα λάβουν το πρώτο 10ημερο  Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους. Το κράτος επίσης καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού με το κόστος να φτάνει έτσι τα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες

-Για τους αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται από την κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για τέσσερις μήνες δηλαδή έως 31/7/2020

-Διατίθενται 1,8 δισ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για προγράμματα στήριξης. Αφορα συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων.

-Στο 6% (από 24%) μειώνεται ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορωνοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθυλική αλκοόλη εφόσον χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω προϊόντων. Ο συντελεστής 6% θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

-Στην αγορά ακινήτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα τους προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

-Ο EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει ενώ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα τεθεί σε ισχύ το 2021.

-Η ΑΑΔΕ προχωρά στην άμεση  αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς πολίτες και επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων έως 30.000 ευρώ.

-Ζητείται από τις τράπεζες να υπάρξει παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και να προχωρήσουν στην υιοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα