Δεύτερο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ώστε οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό να «αντέξουν» και να βοηθηθεί η παραγωγική δραστηριότητα στους κλάδους και τις περιοχές που καταγράφεται σημαντική μείωση του τζίρου, ανακοινώνονται τις επόμενες ώρες.

Μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν σήμερα νέα σειρά μέτρων. «Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό και συμπλήρωσε «Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις».

·       Παροχή ειδικών επιδομάτων στους εργαζόμενους
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν έχει νομοθετηθεί η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εκείνους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν μεν αλλά όχι πλήρως (επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην εστίαση αλλά τώρα μόνο ως take away).  Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο αριθμός των εργαζομένων που χρειάζεται στήριξη έχει εκτιναχθεί μετά και τις αποφάσεις για κλείσιμο σειρά επιχειρήσεων από σήμερα. Μάλιστα έκανε αναφορά για 2 εκατ. απασχολουμένους.

·       Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις
«Θα μπορέσουμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και σε εκείνες στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου υπάρχει ήδη απόφαση από την προηγούμενη εβδομάδα για

-        Αναστολή πληρωμής φορολογικών (για 4 μήνες) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (για 3 μήνες) σε αρχικό στάδιο. Εντός αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων με περαιτέρω εξειδίκευση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
-        Αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 30/9/2020. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η διευκόλυνση αφορά επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την κρίση. Η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών μπορεί να αιτηθεί την μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνεια τους να ήταν ενήμερα στις 31/12/2019. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι τόκοι θα καταβάλλονται κανονικά. «Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό.

Τα αρμόδια υπουργεία μελετούν ωστόσο και τα επόμενα βήματα, ανάλογα πάντα με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων που προκαλούνται εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κι από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.  Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται επίσης η λήψη μέτρων για τους αυταπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μεταφέρονται χρονικά οι αποφάσεις για εισφορά αλληλεγγύης - Μείωση ΕΝΦΙΑ
Τα νέα δεδομένα που έφερε ο «ερχομός» του κορωνοϊού στην Ελλάδα φαίνεται ότι αλλάζει και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό που προέχει είναι οι ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Ήδη με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση τους σε περιοχές που μέχρι σήμερα υποφορολογούνται, θα χρηματοδοτηθεί μια περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές