Ο παγκόσμιος «πόλεμος» του 5G έφτασε στην Ελλάδα

H δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για το 5G, στην παρουσία του στο think tank Atlantic Council με την οποία άνοιξε την πρώτη μέρα του επίσημου προγράμματός του στην Ουάσιγκτον, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς  για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, προσπάθησε να αντικρούσει το όποιο επιχείρημα περί «υπερβολικής» έκθεσης της χώρας στην Κίνα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κινεζικά σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να τα βάλεις με τη γεωγραφία, θα ήταν αφελές από την πλευρά μας και εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου».

«Δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι στις κινεζικές επενδύσεις» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε κάνοντας ειδική μνεία στην τεχνολογία 5G (ζήτημα που αναμενόταν να βρεθεί στην ατζέντα της χθεσινής διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο) ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοια έκθεση στην Κίνα και ότι προστατεύει τις σημαντικές υποδομές.

Στη δήλωση αυτή έκανε αναφορά και η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας τη συνάντηση που ακολούθησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «ο πρωθυπουργός έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G», ενώ «δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία».

Τι συμβαίνει με το 5G στην Ευρώπη και η περίπτωση της Ελλάδας
Ο «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη τεχνολογία 5G όπως ήταν φυσικό αφορά και τη χωρά μας, όπως και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Huawei, ο κινεζικός κολοσσός – ηγέτης στις τεχνολογίες 5G, βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά ενός βίαιου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με την κυβέρνηση του Τραμπ να πιέζει τους συμμάχους να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα επικαλούμενη θέματα ασφάλειας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η Huawei είναι επικίνδυνη εν μέρει επειδή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αυξανόμενο μερίδιό της στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για να κατασκοπεύσει εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πώς η Huawei βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης για την κυριαρχία στον τεχνολογικό κλάδο
Η κινεζική πλευρά απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Αλλά η μάχη συνεχίζεται, καθώς ήδη η Αμερική έχει επιβάλλει περιορισμούς και κυρώσεις στη Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες.

Μέχρι σήμερα, στην Ευρώπη ανάμεσα στα 167 5G trials η παροχή εξοπλισμού έχει ανατεθεί σε 48 περιπτώσεις στη Huawei, 37 στην Ericsson, 30 στη Nokia, 9 στη ZTE, ενώ πολλές είναι και οι συνέργειες μεταξύ τους. Στη χώρα μας, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υπερτερούν αναπτύσσοντας τα 3 στα 4 δοκιμαστικά δίκτυα.

Για την Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times», η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο έμμεσης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών Ericsson και Nokia προκειμένου να ζωντανέψει το αντίπαλον δέος στους κινεζικούς γίγαντες ή ακόμα και της παροχής κινήτρων σε αμερικανική εταιρεία για να μπει στην αγορά.

Η θέση της ΕΕ δεν έχει ξεκαθαριστεί, όμως πολλές χώρες δεν έχουν κλείσει την πόρτα στους κινεζικούς κολοσσούς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως, ο κλοιός γύρω από τη Huawei στενεύει. Τo καλοκαίρι πέρασε στη Γαλλία ο λεγόμενος «νόμος Huawei» που επιτρέπει στη γαλλική κυβέρνηση να αποκλείει συγκεκριμένες εταιρείες από την ανάπτυξη δικτύου 5G στη χώρα. Την ίδια στιγμή στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, το ζήτημα του 5G φέρνει σε αντιπαράθεση την Άνγκελα Μέρκελ με το ίδιο της το κόμμα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg. Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται εισηγήσεις να αποκλείσει οριστικά την κινεζική εταιρεία, ωστόσο η ίδια επιμένει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο εφόσον μια εταιρεία πληροί τα πρότυπα ασφαλείας που έχει θέσει η χώρα.

Το οικονομικό διακύβευμα του 5G είναι τεράστιο. Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα από το 5G θα φθάσουν τα 225 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ενώ οι επενδύσεις πανευρωπαϊκά ως το 2020 υπολογίζονται σε 55 δισ. ευρώ. Στην έκθεση αξιολόγησης της ΕΕ για την επικινδυνότητα των δικτύων πέμπτης γενιάς επισημαίνεται ότι κράτη-μέλη έχουν εντοπίσει πως τρίτες χώρες αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερη απειλή στον κυβερνοχώρο για τα εθνικά τους συμφέροντα.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της εγκατάστασης των δικτύου 5G στην Ελλάδα θα τοποθετηθούν περίπου 100.000 μικρές ή μεγαλύτερες κεραίες και ο ανταγωνισμός γίνεται ανάμεσα στην κινεζική Huwaei που εξελίσσεται σε παγκόσμιο κολοσσό στις τηλεπικοινωνίες και τη Nokia που προτείνουν  οι Αμερικανοί. Η δεύτερη, όμως, είναι και πιο αργή στην μεταφορά δεδομένων και αρκετά ακριβότερη. Υπάρχει επίσης ένας άλλος λόγος: δύο από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ήδη προϊόντα της Huawei στο δίκτυο (Vodafone – Wind).

H κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε απολύτως σαφές στις ελληνικές αρχές ότι ο κινεζικός εξοπλισμός δεν είναι αποδεκτός για έναν σύμμαχο και ότι η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση των κινεζικών επιχειρήσεων σε υποδομή 5G. Και οι ΗΠΑ το κατέστησαν αυτό σαφές στο υψηλότερο επίπεδο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη, επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Οκτώβριο,  δίνοντας σχεδόν τελεσίγραφο με την παρότρυνση η Ελλάδα «να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».

Υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  δήλωσαν τότε ότι «το 5G δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα θα αποφασίσει το δρόμο της όταν η Ευρώπη αποφασίσει την πορεία της», σημειώνοντας ότι θα είναι σύμφωνο με το τί θα αποφασίσουν από κοινού όλα τα κράτη μέλη.

Το μήνυμα υπέρ της Nokia μετέφερε και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος στον Κυριάκο Πιερακάκη κατά την τελευταία συνάντησή τους και στην Αθήνα και στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θέτουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα επικαλούμενοι τη συμβατότητα των δικτύων με το ΝΑΤΟ και, φυσικά, την ασφάλειά τους.

Τι αλλάζει το 5G στη παγκόσμια οικονομία
Οι διαδικτυακές υποδομές 5G αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να φέρουν πρόσθετο πλούτο τα επόμενα χρόνια. «Πρωταθλητές» αυτών των δικτύων είναι οι Κινέζοι, και συγκεκριμένα ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού (και όχι μόνο) εξοπλισμού Huawei που το 2019 ξεπέρασε σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων την αμερικανική Apple και απειλεί με αξιώσεις για την πρωτιά τη νοτιοκορεατική Samsung.

Είναι ενδεικτικό ότι νέα έκθεση της GSMA (Global System for Mobile Communications) εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους, ενώ εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία 2,2 τρισ. δολαρίων (2 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.

Μπορεί η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να είναι μικρή, εντούτοις, μια κινεζική «νίκη» σε ελληνικό έδαφος στον τομέα του 5G θα αποτελέσει νίκη γοήτρου, και μπορεί να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Επομένως το θέμα είναι διπλωματικό και όχι οικονομικό.

Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα του κ. Σι προς πάσα κατεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας στη σκιά της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. «Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία»…

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα