Έκδοση του Mr Bitcoin αποφάσισε το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπεγράφη από το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης η απόφαση για έκδοση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin».
 
Η πληροφορία της υπογραφής της σχετικής απόφασης προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία, με μία σειρά από αναρτήσεις της στο twitter σημειώνει ότι λυπάται για το γεγονός πως «το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε».
 
Παράλληλα, ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ δήλωσε, δια της συνηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι αρχίζει νέα απεργία πείνας. «Σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε θανατική ποινή μου και ξεκινώ απεργία πείνας ξανά, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμά μου να είμαι ζωντανός. Θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης, σήμερα έχουμε πληροφορίες ότι έχει ληφθεί αυτή η απόφαση. Δεν ξέρουμε πότε υπεγράφη. Σήμερα μας ενημέρωσαν», σημειώνει.
 
Σημειώνεται ότι ο Βίνικ είχε συλληφθεί το 2017 στη Χαλκιδική, βάσει αμερικανικού εντάλματος με τις κατηγορίες νομιμοποίησης κερδών εγκληματικών οργανώσεων, μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες ενώ αιτήματα έκδοσης έφτασαν στην Ελλάδα για τον Βίνικ από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
 
Η πατρίδα του τον κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Ο Βίνικ δεν δέχεται ούτε όσα του καταλογίζουν στη Ρωσία, αλλά θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη και είχε συναινέσει να εκδοθεί στην πατρίδα του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο