Πράσινο Eurogroup στα €767 εκατ. για την Ελλάδα

Την εκταμίευση των 767 εκ. Ευρώ σε μέτρα μείωσης χρέους (κατάργηση step up margin επιτοκίων EFSF) και επιστροφή κερδών επί ελληνικών ομολόγων, αποφάσισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης αυτών των ποσών σε επενδυτικές δράσεις, αντί αποκλειστικά για αποπληρωμή χρέους.

Σύμφωνα με την απόφαση εκταμίευσης που υιοθέτησε το Eurogroup, δίδεται η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τεχνική επεξεργασία για πιθανή χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δράσεις, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, στη βάση της συμφωνίας του 2018.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup απεφάνθη τα εξής:

“Η Ευρωομάδα συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την τέταρτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου”.

“Χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”.

Όπως αναφέρεται “επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης”.

Σημειώνεται μάλιστα ως προειδοποίηση ότι “θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει, τη μεταρρυθμιστική δυναμική συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις”.

“Χαιρετίζουμε επίσης”, αναφέρουν οι Υπουργοί, “τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία των πρωτευόντων κατοικιών και χαιρετίζουν την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020”.

“Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία. Θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την ηλεκτρονική ασφάλιση, δημοπρασίες. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης”, αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, “η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιβεβαιώνουν την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων χρέους που εξαρτώνται από πολιτικές δράσεις”.

“Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων τα έσοδα  ΑΜΕΡ και εκμηδενισμό επιτοκιακού περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF ύψους 767 εκατ. Ευρώ σύνολο”, αναφέρει.

Τέλος “η Ευρωομάδα δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των ισοδυνάμων εισοδήματος ANFA και SMP για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018”.

“Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί το Φεβρουάριο του 2020”, καταλήγει η απόφαση.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι “στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θετική δυναμική και αποφασίστηκε η εκταμίευση του 2ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκ. ευρω”.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι “η αποδέσμευση έρχεται χωρίς όρους προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα”. Τόνισε δε ότι εδράζεται στη “θετική αξιολόγηση της τέταρτης έκθεσης, τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα της διάθεσης των κερδών (ANFAs και SMPs) για επενδυτικούς σκοπούς και αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”.

“Η ελληνική οικονομία προχωράει προς την πλήρη κανονικοπoίηση, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξη αδυνάμων και μεσαίας τάξης και την ισχυροποίηση της χώρας”, κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο