Πειραιώς: Παίρνει τις εγκρίσεις για το deal με Intrum

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, προκειμένου να προχωρήσει η συναλλαγή μεταβίβασης του 80% της Alternative Financial Solutions (AFS) από την Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ +0,27% στην Intrum, έναντι αθροιστικού τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. 

Η συμφωνία έχει λάβει, ήδη, την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα στα επόμενα 24ώρα αναμένεται να δοθεί και η συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το καλώς έχειν των διαδικασιών, που ακολουθήθηκαν.

Η AFS αποτελεί εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση για μια 10ετία των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους άνω των 27 δισ. ευρώ, της μητρικής της, Τράπεζας Πειραιώς καθώς και όλων όσων δημιουργηθούν στο μέλλον.

Η τράπεζα κατέχει σήμερα το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου και μετά τη λήψη όλων των εγκρίσεων θα μεταβιβάσει το 80% στην Intrum, έναντι τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 296 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τοις μετρητοίς, ενώ τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ μετά το 2022, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι, που περιλαμβάνει η συμφωνία μετόχων.

Η AFS, η οποία θα μετονομαστεί σε Intrum Hellas, μετά τη μεταβίβαση του 80%, αποτιμάται, με βάση τους όρους της συμφωνίας, στα 370 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 100%), ενώ αν συνυπολογισθεί και το υπερτίμημα των 32 εκατ. ευρώ η αποτίμησή της ανέρχεται σε 410 εκατ. ευρώ. Από τη συναλλαγή η Πειραιώς θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος, ενώ θετική επίδραση στα κεφάλαια θα επέλθει και από την αποτίμηση του 20% της AFS, το οποίο θα διατηρήσει στην κατοχή της.

Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από τη συναλλαγή θα ενισχύσουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η τράπεζα στους αναλυτές κατά τη τελευταία τηλεδιάσκεψη το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας και τον Common Equity Tier I (CET I) κατά περίπου 75 μονάδες βάσης.

 

Πόσοι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στην AFS

Στην AFS μεταφέρθηκαν περίπου 1.100 εργαζόμενοι από τον όμιλο Πειραιώς. Εξ αυτών οι περίπου 850 προέρχονται από τη διεύθυνση Recovery Banking Unit (RBU) και οι υπόλοιποι 250 από άλλες διευθύνσεις της τράπεζας και από θυγατρικές της. Από τους 850 της RBU οι περίπου 600 αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, ως μόνιμο προσωπικό, και οι υπόλοιποι 250 πήγαν από την τράπεζα στην AFS, ως δανειζόμενο προσωπικό.

Στην τράπεζα παρέμειναν περίπου 300 εργαζόμενοι της RBU, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη μεταφορά τους και δεν υπέγραψαν συμβάσεις δανεισμού. Η Πειραιώς ετοιμάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, καθώς η εσωτερική διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταργείται.

 

Ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 60 εκατ. ευρώ

Τα κίνητρα πρόωρης αποχώρησης, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ, τις επόμενες ημέρες, θα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που να πριμοδοτούν την αποχώρηση των 300 εργαζομένων της καταργούμενης διεύθυνσης. Όσοι μείνουν θα καλύψουν κενές θέσεις κυρίως σε θυγατρικές της τράπεζας.

Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι αποχώρησης, η Πειραιώς θα καταφέρει να μειώσει το προσωπικό της από τη μεταφορά στην Intrum, το δανειζόμενο προσωπικό και την εθελουσία κατά περίπου 1.300 άτομα. Η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά το εφάπαξ κόστος για τη μεταφορά ή αποχώρησή της ήταν μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα
Ελλάδα: Μείωση 1,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2024
Ξεκινά η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα
Ελλάδα: Ανοίγει σήμερα το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα
DBRS: Επιβεβαίωση αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒΒ (χαμηλό) με σταθερές προοπτικές
EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SEAJETS στο λιμάνι του Πειραιά