DBRS: Ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας της Ελλάδας

Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνικά αγορά κατοικίας «βλέπει» η DBRS, αναφέροντας σε νέο σημείωμά της πως οι τιμές κατοικιών, μετά τη συνεχόμενη πτώση από το 2008, επιτέλους έδειξαν οριακή αύξηση τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018. Ανάπτυξη εμφάνισε και το ΑΕΠ το 2017 κάτι που εκτιμάται πως συνεχίστηκε και το 2018. Αν η ανοδική τάση διατηρηθεί, τότε η DBRS αναμένει αυτή η ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών να ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την DBRS, μια κρίσιμης σημασίας συνεισφορά που θα κάνει μια ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, θα είναι στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία ιστορικά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ήδη η ανάκαμψη στις άδειες κατασκευών σε ορισμένες αγορές σηματοδοτεί την αρχή μιας τέτοιας ανάκαμψης από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Οι αγορές ομολόγων αναμένεται επίσης να ωφεληθούν, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας στηρίζει τη βελτίωση των επιδόσεων των ενυπόθηκων δανείων και των καλυμμένων ομολόγων.

Η DBRS αναμένει η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας να είναι σταδιακή, λόγω της φορολογίας, της υποτονικής χορήγησης στεγαστικών δανείων, της επιδείνωσης των δημογραφικών στοιχείων αλλά και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο ρυθμός της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας, τις αντοχές της ανάπτυξης και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Η DBRS θεωρεί πως η απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις συναλλαγές real estate, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και μια πιθανή μείωση του φόρου ακινήτων, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές