Ξενοδοχεία €100 εκατ. άλλαξαν χέρια από τις τράπεζες

Οι τράπεζες «κινούν» τον ξενοδοχειακό κλάδο και οι επενδυτές ανταποκρίνονται: Είτε μέσω διαγωνισμών, είτε μέσω πλειστηριασμών ξενοδοχεία αξίας 100 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια το τελευταίο τρίμηνο, από το Νοέμβριο και μετά σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Για την Αθήνα, το 2019 ξεκίνησε με το ...δεξί και στο «μέτωπο» των μισθώσεων μεγάλων κτιρίων ασφαλιστικών ταμείων του κέντρου, αφού τον περασμένο μήνα αναδείχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής τόσο για το πρώην Εσπέρια στην Σταδίου, όσο και για το πρώην Κάνιγγος 21, στην πλατεία Κάνιγγος τα οποία παραμένουν κλειστά, αμφότερα, από το 2010.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η γνωστή εταιρεία αναλύσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο GBR Consulting το τελευταίο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δημοπρασίες για τα παρακάτω ξενοδοχεία:

-Μέσα στον Ιανουάριο, η SK Resort Enterprises Ltd, ιδιοκτήτρια του 3 αστέρων και 84 δωματίων Corfu Senses Resort με την ελάχιστη τιμή να έχει οριστεί στα 4 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank.

-Tον Δεκέμβριο, η Arty Hotels, ιδιοκτήτρια του Arty Grand Hotel στην Αρχαία Ολυμπία με μία ελάχιστη τιμή στα 4 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

-Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία Μοσχονάς Α.Ε., ιδιοκτήτρια του Ilios Hotels και του παρακείμενου Samos Sun Hotel στην Σάμο.

-Αντίστοιχα μέσα στο Δεκέμβριο, η ΑΝΜΑΝΚΟ Α.Ε., ιδιοκτήτρια του εξαώροφου Hellinis Hotel, επί της Λ. Συγγρού 177, 80 δωματίων με μία ελάχιστη τιμή 5,57 εκατ. ευρώ.

-Μέσα στο Νοέμβριο, η Αντωνιάδης Α.Ε., ιδιοκτήτρια του 4άστερου ξενοδοχείου 98 δωματίων Antoniadis Hotel στην Καλαμπάκα, με την ελάχιστη τιμή να έχει οριστεί αρχικά από την Πειραιώς στα 3,6 εκατ. ευρώ κι εν συνεχεία, μετά από δικαστική παρέμβαση στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο ξενοδοχειακό deal του Δεκεμβρίου είχε να κάνει με τον όμιλο Μήτση- από τους σημαντικότερους εγχώριους παίκτες στον κλάδο- και την απόκτηση, έναντι τιμήματος ύψους 50,1 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της εταιρείας Grand Hotel Summer Palace Α.Ε., ιδιοκτήτριας του 5άστερου Grand Hotel στη Ρόδο, όπου ο όμιλος Μήτση είχε τη διαχείριση. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή ήταν στα 35 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερο τίμημα επετεύχθη και για την Anthousa Hotels, ιδιοκτήτρια του 5άστερου Aktia Lounge & Spa στην περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη, με μία τιμή στα 18,1 εκατ. ευρώ, έναντι του ελάχιστου τιμήματος των 13 εκατ. ευρώ που είχε ορίσει η Πειραιώς, ως επισπεύδουσα για το ακίνητο των 202 δωματίων.

Αντίστοιχα, και το ξενοδοχείο Sun Beach Ηotel των 124 δωματίων στη Θεσσαλονίκη βγήκε στο σφυρί από την Εθνική Τράπεζα για 2,1 εκατ. ευρώ αρχικά, με το τίμημα να ανεβαίνει τελικά στα 2,65 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 1 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank που άλλαξε χέρια μέσα στο Νοέμβριο σε επενδυτικά funds υπό την διαχείριση των Apollo Global Management και Ιnternational Finance Corp, με ένα τίμημα 337,1 εκατ. ευρώ ή στο 33,6% της συνολικής λογιστικής αξίας. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και πάνω από 70 ξενοδοχεία, ορισμένα από τα οποία έχουν κι ένα κρίσιμο μέγεθος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Στον τομέα των μακροχρόνιων παραχωρήσεων, ο όμιλος ισραηλινών κεφαλαίων Fattal Group αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το πρώην ξενοδοχείο Εsperia στην Σταδίου, με σκοπό την μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο και πέραν του μισθώματος των 95,8 χιλ. ευρώ το μήνα θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαια άνω των 10,5 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανακαίνισης. Οι Ισραηλινοί μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν προτίθενται να σταματήσουν εδώ κι έχουν βάλει πλώρη και για νέες επενδύσεις εκτός Αθηνών.

Αντίστοιχα και η Ζeus International ανέλαβε μέσα στον Ιανουάριο τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του πρώην ξενοδοχείου Κάνιγγος 21, το οποίο παραμένει και αυτό κλειστό από τις αρχές της κρίσης, ενώ στο τέλος του προηγούμενου μήνα, χωρίς προσφορές, κατέληξε ο διαγωνισμός για το πρώην Ambassadeur στην Ομόνοια, ένα ακόμη «ασφαλιστικό» ακίνητο το οποίο προορίζεται για 4άστερη μονάδα και παραμένει κλειστό ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια.

Το deal της ...φετινής χρονιάς πάντως στον ξενοδοχειακό κλάδο, αν κι εφόσον φυσικά βρεθούν αγοραστές, έχει να κάνει με το πωλητήριο που αναρτήθηκε κι επισήμως μέσα στον Ιανουάριο στο Πόρτο Καρράς από την οικογένεια Στέγγου. Το εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής σε μία έκταση άνω των 17.600 στρεμμάτων έχει αποτιμηθεί μεν, στα τέλη του 2017, στα 467,7 εκατ. ευρώ, με βάση τις αποτιμήσεις των συμβούλων, ωστόσο το τίμημα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την αγορά και τους επενδυτές που θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια και για τις περαιτέρω επενδύσεις στο συγκρότημα...

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα