Κερέ: Οι αγορές πιο σκληρές από τους θεσμούς

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της τήρησης των συμφωνηθέντων στέλνει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνει δε με νόημα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η χώρα θα βρει απέναντί της έναν πιο σκληρό από τους θεσμούς, τις αγορές, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και της στατιστικής υπηρεσίας. 

«Ο διάλογος με τις αγορές θα είναι πιο δύσκολος από ό,τι με τους θεσμούς» προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε σημερινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Κερέ. Για τη βιωσιμότητα του χρέους σημειώνει ότι η απόφαση του eurogroup της 22ας Ιουνίου, ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχουν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Εκφράζει την εκτίμησή του προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και προσθέτει ότι είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της. Χαρακτηρίζει δε «απαραίτητη» μία ανεξάρτητη στατιστική αρχή. 

Αποδίδει τα εύσημα και στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθίσεις των τελευταίων ετών, ενώ αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για το αξιοσημείωτο έργο της τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία γενικά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα», αναφέρει, ενώ παραδέχεται ότι έγιναν λάθη από την πλευρά των πιστωτών ειδικά στην ανάγκη μείωσης του χρέους.

Για την ενισχυμένη εποπτεία, αναφέρει ότι σαφώς δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα, αλλά για ενισχυμένη μορφή συνεργασίας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, για τη στήριξη της μετάβασης προς την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

naftemporiki.gr
 

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο