Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τη μείωση στις συντάξεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην πάγια θέση του για την ανάγκη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως μεταφέρει στα Νέα αρμόδια πηγή, το ΔΝΤ επιμένει στην περικοπή των συντάξεων όχι για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά για λόγους διαρθρωτικούς, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία.

Τα σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην κυβέρνηση. Αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν όμως στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.

Για το ΔΝΤ η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και θα βελτιώσει επίσης την αμεροληψία του συστήματος και προς την τρέχουσα γενιά των συνταξιούχων, και μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων. Ορισμένοι συνταξιούχοι με μακρύ ιστορικό ασφαλιστικών εισφορών θα ωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση αυτή.

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές