Αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με μοντέλο Πορτογαλίας

Tον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή της Ελλάδας για το πρώτο «κύμα» αύξησης του κατώτατου μισθού.  Όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνησης δια της αρμόδιας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υιοθετηθεί το πορτογαλικό μοντέλο –δηλαδή της σταδιακής αύξησης κατά «κύματα», που θα εκτείνονται είτε κάθε εξάμηνο είτε κάθε έτος.

Έτσι, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη έτοιμη στο γραφείο της και περιμένει την τροπολογία του Σεπτεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο κύμα αύξησης θα ανέρχεται περίπου στα 50 ευρώ, με στόχο ο κατώτατος μισθός από τον Οκτώβριο να μην έχει ξεκινά από «5», αλλά από «6». Όσον αφορά το ύψος, πρόθεση είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει πάλι στα 751 ευρώ, όχι άμεσα αλλά τμηματικά.

Ουσιαστικά μέσω της τροπολογίας θα ορίζεται κατ’ εξαίρεση φέτος ότι η σχετική διαδικασία θα εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, ενώ θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συντετμημένες προθεσμίες για όλα τα στάδια που προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Έχοντας πλέον περιθώρια ελιγμών και με επιχείρημα ότι ο κατώτατος μισθός έχει παραμείνει παγωμένος από τον Φεβρουάριο τον 2012 (όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου άλλαξε τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέλει να δώσει πνοή στην οικονομία μέσω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Για να αυξηθεί (ή και να μειωθεί) ο κατώτατος μισθός μετά το «τσεκούρωμα» από τα 751 στα 586 ευρώ (511 για τους νέους) με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Φεβρουαρίου 2012, θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία την οποία ορίζει ο 4172/2013.

Σύμφωνα με αυτόν τον μηχανισμό, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και πλέον και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος).

Το πορτογαλικό μοντέλο
Να σημειωθεί πως στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 508 ευρώ το 2015 στα 530 ευρώ το 2016, στα 557 το 2017, στα 580 ευρώ εφέτος και θα αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019. Δηλαδή επήλθε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 0,88 ευρώ την ημέρα ή κατά 4,5% σε ετήσια βάση.

Εάν η ίδια αύξηση (4,5%) εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει από τα 510 ευρώ εφέτος, στα 533 ευρώ το 2019, στα 557 ευρώ το 2020, στα 582 το 2021 και στα 608 ευρώ το 2022.
 

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές